G.Saray'a Avrupa müjdesi

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, UEFA'nın verdiği cezayı bu sene çektiklerini belirterek, "Geçtiğimiz hafta Cuma günü UEFA'ya gittim. Durumu sordum. Galatasaray'ın UEFA Kupaları'na katılmama gibi bir sorunu yok" dedi.

SPOR, 25 Mart 2017 Cumartesi, 17:25
G.Saray'a Avrupa müjdesi

Galatasaray Mali Genel Kurulu toplantısı, Lütfü Kırdar Salonu'nda gerçekleşiyor. Burada açılış konuşmasını yapan sarı-kırmızılıların Başkanı Dursun Özbek, yaphtığı konuşmada; "Bundan 22 ay evvel Galatasaray Başkanı seçildim. Bu onurlu görevi 22 aydır yapıyorum. Seçildiğim gün size söz verdim. Galatasaray başkanlığı çok onurlu, şerefli görevdir. Bu muhteşem varlığın sahibi sizsiniz. Ben ise emaneti taşıyorum. Geçmiş bakanların verdiği hizmetleri göz önünde bulundurarak, daha iyi yerlere taşımak için buraya geldim. Ortak akılla yapacağımız söyledim" şeklinde konuştu.

"Galatasaray'ın kronik ada sorunu var"

Galatasaray'ın kronik ada sorunu olduğunu belirten Özbek, "Sizi çağırdım, sizin oluşturduğunuz irade sayesinde olayın üzerine gittik. Daha sonra kulübün mali yapısından dolayı bir şey yapılması gerekiyordu. Yine sizi topladım, mali yapıyı düzelmek açısından sizden yetki istedim. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Anlattığım projeyi aynı şekilde yürütüyorum" diye konuştu.

"Galatasaray'ın geleceğini tespit etmek lazım"

Divan kurullarını takip ettiğini söyleyen Başkan Özbek, "Önerileri dikkate alıyorum. Bugün burada toplanmamızın sebebi, geçmiş yılla ilgili hesap vereceğim. Sizin önerilerinizi dinleyip, daha iyi öneriler oluşturacağız. Galatasaray'ın geleceğini tespit etmek lazım. Bunlardan biri mali bağımsızlığı kazanmak. Alt yapı sorunları çözmek. Yeri gelir modeller üretmek zorundayız. Ali Sami Yen'in bıraktığı yerde kalmaması lazım. İdari ve sportif başarıyı beraber düşünmemiz lazım. Bunlar Galatasaray başkanlığının en önemli sorunlarıdır. Kolay değil. Bu yarışta pes eden oldu ama ben hiçbir zaman pes etmeyeceğim" ifadelerini kullandı.

"TT Arena'nın tapusunu aldık"

Dursun Özbek, salonda oluşturulan barkovizyonda, TT Arena'nın tapusunun bir fotoğrafını göstererek, alındığının müjdesini verdi. Galatasaray'ın sorunlarını çözmek için söz verdiğini vurgulayan Özbek, "Genel kurula yetişmesi için çaba harcadım. Mutluyum... Bize ait bir yer olduğunun tescilidir" dedi.

"300 Milyon TL vergi borcunu 27 milyon TL'ye indirdik"

Dönem zararı hakkında da bilgi veren Özbek, "Sizi en çok rahatsız eden konu dönem zararı. 2016 yılına göre gelirimiz 559.8 milyon TL. Giderimiz ise 549 milyon TL. Bu dönem zararı nereden geliyor. 27.4 milyon vergi cezası ödeyeceğiz. Aslında 19 milyon TL ödeyecektik ama aylara bölünce 27 milyon TL oldu. Bu vergi cezası çok önceki dönemlere ait. O dönem maliye yakamıza yapışmış. 300 Milyon TL vergi borcunuz var demiş. Benim kim derdim kimin yaptığı değil. Ben bunu çözmek zorundayım. Faaliyete geçtik, gittik, konuştuk ve 27 milyon TL ye indirdik. Bizim en büyük derdimiz banka borçları ile yükselen faiz ile kur farkı. Banka borçlarından kurtulmaya çalıyoruz. Mali bağımsızlığı yapmaya çalışıyorum. Galatasaray banka borçlarından kurtulup mali bağımsızlığı kazanmasını istiyorum. Kulüp faiz sarmalına yakalanmamış olsa gelir ve giderinde sıkıntı olmayacak. Ben mali bağımsızlığa kavuşma sürecinde genel kurulun desteğini bekliyorum. Yolun sonuna geldik. Kimsenin engel olmaması lazım. Bundan öte köy yok. Geçmişte bazı şeyler halının altına süpürerek yok ettiği zannediyoruz. Nitekim 27 milyonluk vergi cezası bunlardan biri" dedi.

"İpoteğin kalkması ile gelirler ortaya çıktı"

Emlak Konut ile yapılan sözleşmenin detaylarını açıklayan Özbek, "Emlak konut ile 22 Ekim'de yapılan sözleşmede esası şu... Mevcut arsalarımızın gelişmesi için, bu arsalara yapılan gayrimenkuller yapılması. Bunun sonucunda elde edilecek gelirin yüzde 80 bize, yüzde 20 emlak konuta verilecek. Riva'da 550 milyon TL ipotek var. Emlak Konut ipoteğin kalkmasını istedi. Galatasaray'da bu 550 milyon TL yok. İpoteğin sahibi kurumla konuştuk. Daha uygun bir rakama 300-350 milyon TL'ye indirdik. 2018- 2019-2020 gelirlerinden bize temlik şansı verdi. Böylece 342 milyon TL fon oluşturduk. Bu fon nasıl kullanacak. Bu para mali bağımsızlık için kullanacak diye konuşmuştum. O sözün arkasından 308 milyon TL'yi banka borcuna yatırdık. Bunun iki faydasını gördük. İpoteğin kalması ve bu borcun kapanmasıyla bazı temlikler açığa çıktı" değerlendirmesinde bulundu.
Mağazacılıklar gelir-giderleri hakkında konuşan Özbek, "Geçmişte defolu olmuş ürünler var. Bu ürünler Çatalca'daki depoda üstü örtülmüş. Bunları çıkardığın zaman zarar yazmanız gerekiyor. Galatasaray'ın sorunları bir gün önünüze çıkıyor. TT Arena'nın orada çadır kurduk. Orada bu ürünler daha az fiyata satmaya çalıştık" dedi.

Geçmiş faaliyetlerin incelenmesi konusu

Geçmiş yapılan faaliyetlerin incelenmesi için İngiliz firması ile anlaştıklarını hatırlatan Başkan Özbek, "Ön rapor geldi. Bize genel kurulunuzda duyuru yapın. Ellerinde belge, evrakları versinler. Noktasal atış yaparsak, maliyeti az olur, daha iyi sonuçlar alırız dediler. Biz bu evraklar üzerinden şirketle görüşüyoruz. Evrak 2 ay evvel ulaştı. Bunun sonucu sizlerle paylaşacağız" şeklinde konuştu.

"Avrupa kupalarına gidememe sorunu yok"

Galatasaray'ın gelecek sezonlarda Avrupa Kupaları'nda yer alacağını açıklayan Özbek, "Geçmişte UEFA'dan men ceza aldık. Hepimizi yaraladı. Cezamız bu sene bitiyor. UEFA'nın gönderdiği mektubu gösterdim. Bazı genel kurul üyelerinin seneye yokuz gibi ifadeleri takımın moralini bozuyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü UEFA'ya gittim. Durumu sordum. Galatasaray'ın UEFA Kupaları'na katılma gibi bir sorunu yok. Biz geçmişte bir hata yapmışız. Bu anlaşma çok iyi anlaşma değildi. Rakiplerimiz yeni anlaşmalar yaptı. Bu anlaşmalarla bizim önceki yaptığımız anlaşmalarla ilgisi yok. Bizde Galatasaray olarak disiplini sağlamak için anlaşma yapalım dedik. Bizim mali yapımız, gayrimenkul projeleri ile değişiyor. Galatasaray UEFA için marka. UEFA çok destek verdi" şeklinde konuştu.

"O seviyede para harcamak mümkün değildi"

Özbek, profesyonel olarak yaptıklarını branşın futbol olmasına rağmen basketbola da iyi bütçe verdiklerini söyleyerek, "Geçen sene Eurocup'ta şampiyon olup, Euroleague'e yükseldik. Mücadele ettiğimiz takımlar 25-30 milyon dolar seviyesinde takımlar. O seviyede para harcamak mümkün değildi. 9 milyon dolara takım kurduk. Zaman zaman iyi maçlar çıkardık. İstediğimiz güçte takım kurmak, mali yapımıza uygun değil. Aynı zamanda kızlarda da başarılıyız. Sponsorluk gelirlerimizi arttıramadık. Voleybolda alt yapıya yöneldi. Yüzme, kürek ve judo branşlarda faaliyetlerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"6-7 aydır ziyaret, ikna ve istekte bulundum"

TT Arena'daki en büyük sorunun tapusu olduğunun altını çizen Özbek, "Bu çatının kapanmamasına bağlı olarak 70 milyon TL civarında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne borç var. 6 seneden beri oradaki kimliğimize tarif olmayan bir şekilde duruyordu. Bu maksatla tapuya rezerv konmuştu. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Maliye Bakanımıza ve Gençlik ve Spor Başkanımız Akif Çağatay Kılıç ile görüşmeler yaptım. 6-7 aydır ziyaret, ikna ve istekte bulundum. Kabul ettiler, hepsine teşekkür ediyorum" dedi.

Riva ve Mecidiyeköy'deki otel açıklaması

Riva arazisinde yapılan olan projenin bittiğini söyleyen Özbek, " 900 tane villa ve rezidanslar ortaya çıkıyor. Bu sene içinde ihaleye çıkacağız. Ne kadar çabuk çıkarsa, kulübümüze gelecek olan parada erken gelmiş olacak. Gelince banka borçları önce kapanacak. Mecidiyeköy'deki otelin para sorunu yok. Gerekli fon bankada hazır bekliyor. Bu fon, bu inşaat için kullanılacak. Biz oteli bitirdiğimiz zaman kiraya verilerek kulübe gelir olmasını istedik. Bugünkü piyasa koşullarından dolayı açılmasını istemedim. İnşaat durmuş değil, hızını düşürdük. Galatasaray çin çok önemli bir mülk olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Kemerburgaz Metin Oktay Tesisleri, TT Arena'ya 8 dakika

Kemerburgaz Metin Oktay Tesisleri hakkında da açıklamalarda bulunan Dursun Özbek, "Florya'daki tesis, bize uygun değil. 2 nizami saha var. 1'inde profesyonel takım idman yapıyor. Her gün çalışma yapıldığı için bir gün bu zamanlarda Olimpiyat Stadı'na gidiyor. Bir gün Florya'ya gidiyor. Rakiplerimiz 5,6 tane sahaları var. Futbol büyüyor... Farklı tesislere ihtiyaç duyuluyor. Kemerburgaz'da TT Arena'ya 8 dakika mesafede olan araziyi Milli Emlak'tan alıyoruz" dedi. 

SPOR
Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından yaşananlar Avrupa basınında
Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe maçının ardından yaşanan sa...
DÜNYA
Gazze'de can kaybı 31 bin 645'e yükseldi
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin say...
BURSA
Bursa'da muhtarlık binasına saldırı
Bursa'nın İnegöl ilçesi Süleymaniye Mahallesi muhtarlık binasına, kimliği belirsiz kişi ya da kiş...
BURSA
Bursa'ya Osmangazi'den yeni nefes alanı
Osmangazi Belediyesi, depreme karşı dayanıklı konutları, geniş cadde ve kaldırımları, zemin+5 kat...
BURSA
Dündar: "Osmangazi'de 11 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması yapacağız"
Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Mustafa Dündar yeni seçim ofisini kentsel dön...
BURSA
Bursa'da kaçak silah imalatçısına operasyon!
Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak silah imalatı yaparak satan şahıs, ekiplerin baskını ile yakalana...