Uzman doktor uyardı! "Herkese elletmeyin..."

İnsanların sağlığını suiistimal eden kırıkçı, çıkıkçı, masör ve hatta aktarların olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, vücudun bütün yükünü taşıyan bel bölgesi için bazı uyarılarda bulundu.

SAĞLIK, 29 Mart 2019 Cuma, 11:45
Uzman doktor uyardı! "Herkese elletmeyin..."

Eğilip-kalkma, itme-çekme gibi sürekli etki eden kuvvetler sebebiyle bel omurları arasındaki disklerin yıprandığını ifade eden Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Boyun ise sürekli başımızın ağırlığını taşıdığı gibi omurgamızın da en hareketli bölgesidir. Bu yüzden özellikle bu bölgelerdeki diskler ve çevresindeki dokularyıllar içerisinde doğal yıpranmalarına ilaveten bir de bizlerin hatalı kullanımı yada travmalar sonucuhasarlanmakta, disk içerisindeki jölemsi kısım dışarı doğru bombe yaparak fıtık oluşturmaktadır. Türkiye'de bel ve boyun fıtıkları toplumda çok fazla görüldüğü için bu konu doktorculuk oynayan kırıkçı, çıkıkçı, masör ve hatta aktarlar tarafından suistimal edilmektedir. İnsan anatomisini, fizyolojisini, hastalık teşhis ve tedavilerini bilmeyen bu kişiler tarafından rastgele elle tedavi uygulanmamalıdır" dedi. 
Konusunda uzman bir hekim tarafından yapılan fizik muayene ve tetkiklerin incelenmesi sonucunda bel ya da boyun fıtığı teşhisi konulan hastaların yüzde 98 ile 99''unun ameliyatsız tedavi olabildiğini açıklayan Ali Şahabettinoğlu, "Sadece yüzde 1 ile 2 hastada ameliyat gerekir. Bunlar da bel için ayaklarda ilerleyen güç kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti, boyun için ise kollar ve ellerde ilerleyen güç kaybışikayeti olan veya ameliyatsız tedavilere cevap vermeyip şikayetleri ilerleyen hastalardır. Hastaların çoğu ilaç, egzersiz, fizik tedavi ve manuel tedavi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir" diye konuştu. 
Bir fizik tedavi yöntemi olan manuel (elle) tedavinin 2 ile 8 seans aralığında sürdüğünü belirten Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Tedavi hangi yolla yapılırsa yapılsın, sonrasında hastalığın tekrarının önlenmesi için bel, sırt, karın ve boyun egzersizleriile günlük yaşam önerileri konusunda hastaların mutlaka eğitilmesigerekir. Elle tedavi konusunda unutulmaması gereken en önemli nokta, manuel (elle) tedavinin, bu konunun uzmanı hekimlerin kendileri tarafından yada kontrollerinde uygulanması gerektiğidir. Aksi takdirde doktorculuk oynayan ve kendilerini manuel terapist diye tanıtan bu diplomasız, ehliyetsiz kişiler hastalarda telafisi olmayacak sakatlıklara yol açabilir" şeklinde konuştu. 

BURSA
Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlen...
BURSA
Bursa'da bu mahallede yüz yıllardır davul çalınmıyor! Davul çalan kendini başka ilçede buluyor
Bursa'da yüzyıllardır davul çalanların davulunun patladığı, 'tokat yediği', aklını kaybettiği ve ...
DÜNYA
AB Konseyi, Ukrayna'ya 5 milyar euroluk ek askeri desteği onayladı
Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Avrupa Barış Fonu kanalıyla Ukrayna'ya 5 milyar euro ilave askeri de...
SAĞLIK
Göz torbalarını artık taşımayın
Ünlülerin göz doktoru olarak tanınan Op. Dr. Tuncay Sezgin, yüze yorgunluk ifadesi veren ve yaşlı...
SAĞLIK
Bahara karnınızı gererek girin!
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Mutlu, yaklaşan bahar mevsimi öncesi dönemsel olarak ...
EĞİTİM
Başkan Eren'den gençlere altın öğütler
Mudanya Üniversitesi'nde düzenlenen söyleşide gençlerle buluşan Yarına Şans Ver Kulübü (YASAV) Ba...