CHP Bursa Milletvekili Pala: Dünyada nüfusundan fazla acil servise başvuru yapılan tek ülke Türkiye

Türkiye'de sağlık sisteminin içinde bulunduğu açmaz, her geçen gün kendisini kötü bir performansla ortaya koyuyor. Acil servislere başvuru sayısındaki yükseklik de bunlardan biri.

BURSA, 29 Nisan 2024 Pazartesi, 09:51
CHP Bursa Milletvekili Pala: Dünyada nüfusundan fazla acil servise başvuru yapılan tek ülke Türkiye

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr. Kayıhan Pala, 27 Şubat 2024 tarihinde verdiği bir soru önergesi ile Sağlık Bakanına ülkemizde acil servislere çok yüksek başvuru yapılmasının nedenlerini sormuştu. Pala'nın soru önergesinde "yeşil alan" olarak tanımlanan ve acil olmayan hastaların muayenesi ve tedavisi için ayrılan alanın, dünyada başka bir ülkede olup olmadığı da Bakan Koca'ya sorduğu sorulardan biriydi. Ancak Sağlık Bakanı acil servislere yüksek başvuru ve nedenlerine ilişkin toplam 9 sorunun hiçbirine, yanıt verme süresi geçtiği halde henüz yanıt ver(e)medi.


Pala: Acil servisler yalnızca acil hastalar içindir!
CHP'li Pala "AKP tarafından 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı adıyla yürürlüğe konan neoliberal sağlık reformları iflas etmiştir ve bu iflasın en önemli göstergelerinden biri de sağlık hizmetlerine erişimle ilgili sorunlardır. Kamu sağlık kuruluşlarından randevu alamayan hastalar çareyi acil servislere başvurmakta buluyor. Oysa acil servisler yalnızca acil hastalar içindir. Dünyanın hiçbir iyi işleyen sağlık sisteminde acil servislerde acil olmayan hastalara bakılmaz; çünkü acil olmayan vakaların acil servislere başvurması, acil hastalara zamanında müdahaleyi engelleyebilir" açıklamasında bulundu.


CHP'li Pala'ya göre acil servislere acil olmayan hastaların başvurması nedeniyle yaşanan yoğunluk, acil hastalara zaman geçirmeden bakılmasını engelliyor ve sağlıkta şiddet açısından da risk oluşturuyor.


2023 yılında ülkemizde acil servislere toplam 150 milyon 523 bin 406 başvuru gerçekleşti.


CHP'li Pala acil servis başvuru sayısının yüksekliği adına yaptığı açıklamada; "Bu dünya çapında bir rekor! 100 kişi başına acil servise başvuru sayısı OECD ülkelerinde ortalama olarak 27 iken, ülkemizde 100 kişi başına 177 acil servise başvuru gerçekleşmiş. Dünyada nüfusundan fazla acil servise başvuru yapılan tek ülkenin Türkiye olduğu, böylece 2023 yılında da maalesef tescillenmiş oldu." dedi.


CHP'li Pala açıklamasının devamında; "Sağlık Bakanı Sağlıkta Dönüşüm Programından ivedi olarak vazgeçmeli! Hem hastaların hem de acil servis çalışanlarının sağlığı ve güvenliği açısından acil servislerde yalnızca acil hastalara bakılması sağlanmalı!" vurgusunu tekrarladı.

CHP Bursa Milletvekili Pala'nın soru önergesi:

Acil servisler yaşamın sürdürülmesine ilişkin kritik bir hizmet sunarken, acil olmayan hastaların acil servisleri gereksiz kullanımı, sağlık hizmetlerinin uygunsuz ve verimsiz olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle de ülkemizde olduğu gibi, birinci basamak başta olmak üzere daha iyi yönetilebilecek acil olmayan durumlar için birçok hasta acil servislere başvurmak zorunda kalıyorsa, bu durum, sağlık sisteminin performansının iyi olmadığını gösterir.

OECD ülkelerinde 2021 yılında yılda 100 kişi başına ortalama 27 acil servis başvurusu gerçekleşmiştir. Acil servis başvurusu en yüksek Portekiz ve İspanya'da gözlenmiş; 100 kişi başına 50'den biraz fazla acil servis ziyareti gerçekleşmiştir. Ülkemizde ise Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre, 2023 yılında, acil servislere 150 milyon 523 bin 406 başvuru (100 kişi başına yılda 177 başvuru) gerçekleşmiştir. Türkiye, dünyada nüfusundan fazla acil başvurusu yapılan tek ülkedir. Bu bağlamda;

1. Ülkemizde 2002-2023 yıllarında, yıllara göre, acil servislere başvuru sayısı nedir?

2. Acil servis başvurularının 2023 yılında 100 kişi başına illere göre dağılımı nedir?

3. Acil servis başvurularının 2023 yılında yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı nedir?

4. Acil servis başvurularının 2023 yılında yeşil alan, sarı alan ve kırmızı alan dağılımları nedir?

5. 2023 yılı verilerine göre acil servislere başvuranlara konulan ilk 10 tanı nedir?

6. Ülkemizde acil servislere çok yüksek başvuru yapılmasının nedenleri nelerdir?

7. Dünyada acil servislerde 'yeşil alan' uygulaması olan Türkiye dışında başka herhangi bir ülke var mıdır?

8. Acil servislerde 2023 yılında verilen beyaz kod sayısı nedir?

9. Bakanlığınızın acil olmayan hastaların acil servislere başvurusunun önlenmesi amacıyla yürürlüğe koymayı düşündüğü herhangi bir eylem planı var mıdır?

SPOR
Süper Lig'de 2024-2025 sezonu başlama tarihi belli oldu
Trendyol Süper Lig'de 2024-2025 sezonu 9, 10, 11, 12 Ağustos 2024 tarihlerinde başlayacak ve ligi...
BURSA
Bursa'da minibüs ile otomobil sürücüsü arasında yol verme kavgası
Bursa'da minibüs ile otomobil sürücüsü arasında yol verme kavgası cep telefon kamerasına yansıdı.
BURSA
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir: "Tarım alanlarına tek bir çivi çaktırmayacağız"
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, tarım alanlarına tek bir çivi çaktırmayacaklarını ifade et...
BURSASPOR
Levent Dönertaş, Bursaspor başkan aday adaylığından çekildiğini açıkladı
Bursaspor'a başkan aday adayı olan Levent Dönertaş, çekilme kararı aldı.
SİYASET
Yargıtay'ın yeni başkanı 37. turda belli oldu
Yargıtay Başkanlığına 37. turda Ömer Kerkez seçildi. Kerkez 193 oy aldı.
EKONOMİ
Ticaret Bakanı Bolat'tan ABD ile ikili ticaret mesajı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD'li iş insanlarına Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlattı. Bolat...