Bursa'da anlamlı panel

Osmangazi Belediyesi'nin kültür ve tarih konferansları kapsamında düzenlenen "kanser tedavisi" konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Kayıhan Engin katıldı.

BURSA, 18 Aralık 2017 Pazartesi, 16:56
Bursa'da anlamlı panel

Ördekli Kültür Merkezi'ndeki konferansta Prof. Dr. Engin, kanser hastalığı ve kanser tedavisinde teknolojinin geldiği son nokta hakkında bilgiler verdi. Engin, "Her 10 sigara kullanıcısından biri akciğer kanserinden ölmektedir. Sigarayı bırakmak, riski önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu hastalıkta yaş, önemli bir faktördür. Yaş ilerledikçe kanser riskimiz artar. Ayrıca yaş ilerledikçe direncimizin ve savunma mekanizmalarımızın zayıflaması da bir unsurdur" dedi.
Sebze ve meyvelerin kanserin gelişimini engelleyebileceğine dikkat çeken Engin, "Sebze ve meyveler, vitamin ve mineraller açısından zengin olmalarının yanı sıra antioksidanlar içermektedir. Bunlar da bedenimize giren hasar verici kimyasalların olumsuz etkilerini engeller. Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi de bazı kanser türlerinin gelişimini kolaylaştırır. Kanser gelişim riski, obezite, egzersiz yapılmaması ve aşırı kırmızı et ve alkol tüketimi ile artar. Ayrıca, radyoaktif maddelere maruziyet lösemi ve diğer kanserlerin gelişimini kolaylaştırabilir. Aşırı güneş ışığı altında kalma ve güneş yanıkları cilt kanseri gelişim riskini artırır" diye konuştu.
Sigaranın kanserin en önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kayıhan Engin, "Sigara başta olmak üzere zararlı maddelerin yaşamımızdan çıkarılması ve beslenme alışkanlıklarımızın iyileştirilmesi ile kanserlerin yüzde 60-65'i engellenebilir. Erken tanı ve tedavi yaşam kurtarıcıdır. Kanser ne kadar sınırlı ise başarı şansımız o kadar fazladır. Erken dönemde tanı konması durumunda kalın bağırsak kanserinde 5 yıllık sağ kalma oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Meme kanserinde erken teşhis konulanlarda 5 yıllık sağ kalma yüzde 90'ın üzerinde iken, geç dönemde ise bu oran yüzde 15 dolayındadır. Akciğer kanserlerinde ise erken dönemde uzun ömür oranı yüzde 70'leri bulurken, geç dönemde bu oran yüzde 14'tür" dedi.
Sigara içme oranlarındaki düşüşün kansere bağlı ölümleri azalttığını belirten Engin, "Sigara içme oranlarının düşmesi, hızlı teşhis ve daha iyi radyolojik, cerrahi ve ilaç tedavileri ile 1990 yılından bu yana her yıl kansere bağlı ölümlerde yüzde 1 azalma sağlanmaktadır. Sık görülen kanser türlerinde ölüm oranları da son 20 yılda yaklaşık 3'te bir azalmış durumda" diye konuştu.

BURSA
Bursa'da bu mahallede yüz yıllardır davul çalınmıyor! Davul çalan kendini başka ilçede buluyor
Bursa'da yüzyıllardır davul çalanların davulunun patladığı, 'tokat yediği', aklını kaybettiği ve ...
DÜNYA
AB Konseyi, Ukrayna'ya 5 milyar euroluk ek askeri desteği onayladı
Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Avrupa Barış Fonu kanalıyla Ukrayna'ya 5 milyar euro ilave askeri de...
SAĞLIK
Göz torbalarını artık taşımayın
Ünlülerin göz doktoru olarak tanınan Op. Dr. Tuncay Sezgin, yüze yorgunluk ifadesi veren ve yaşlı...
SAĞLIK
Bahara karnınızı gererek girin!
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Mutlu, yaklaşan bahar mevsimi öncesi dönemsel olarak ...
EĞİTİM
Başkan Eren'den gençlere altın öğütler
Mudanya Üniversitesi'nde düzenlenen söyleşide gençlerle buluşan Yarına Şans Ver Kulübü (YASAV) Ba...
GÜNDEM
MİT'ten Irak'ta PKK/KCK'ye ağır darbe
MİT, PKK/KCK sözde Gençlik Topluluğu Kadın Genel Sorumlusu Bişeng Brüsk kod Rojda Bilen'i Süleyma...