Asgari ücretle ilgili flaş gelişme!

Asgari ücretin 22 Aralık'ta yapılacak olan toplantının ardından açıklanacağı öğrenildi.

GÜNDEM, 20 Aralık 2017 Çarşamba, 21:01
Asgari ücretle ilgili flaş gelişme!

Asgari ücret zammının belirlenmesi için geçtiğimiz günlerde ikinci kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücret için belirlenecek zam oranını karara bağlamamış ve üçüncü toplantı için bekleyiş başlamıştı.

Asgari ücret görüşmelerinin üçüncüsünün yapılacağı 3. Asgari Ücret Toplantısı, 22 Aralık Cuma günü saat 15:00'te yapılacak ve milyonlarca işçinin beklediği asgari ücret zammı için görüşmeler gerçekleşecek.

2017 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl yapılan asgari ücret görüşmeleri 29 Aralık'ta sonuç vermiş ve asgari ücret açıklanmıştı. 29 Aralık 2016 tarihinde yapılan 4. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından 2017 yılı için asgari ücret miktarı dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından 1.404 TL olarak duyurulmuştu.

TÜRK-İŞ'İN ASGARİ ÜCRET TALEBİ BİN 893 TL

Önümüzdeki günlerde de devam edecek Komisyon toplantıları ile 2018 yılında uygulanacak asgari ücretin 31 Aralık 2017 öncesi netlik kazanması öngörülüyor. Mevcut durumda bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde 1,404 lira olarak uygulanan asgari ücret için sendikaların talepleri de gelmeye başladı. Asgari ücret görüşmelerine ev sahipliği yapan Türk-İş asgari ücret için taleplerinin 1.893 TL olduğunu açıkladı.

BİRLEŞİK METAL-İŞ ASGARİ ÜCRET EN AZ 2300 TL OLMALIDIR

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, sosyal bir devletin temel görevinin, işçisini korumak olduğunu hatırlatılarak, asgari ücretin en az iki bin 300 lira olması gerektiği kaydedildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Raporu´na göre, Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK), Kasım 2017 için enflasyon (TÜFE) oranını yüzde 13 olarak açıkladığı ve buna göre asgari ücret vergi kaybı dahil, enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 9.6 seviyesinde kaybettiği duyurulurken, aynı raporda; asgari ücretlinin, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre alım gücünü enflasyon karşısında (vergi dilimi kaybı dahil) ette yüzde 5.9; balıkta yüzde 18.9; kirada 6.6 oranında kaybettiği duyuruldu.

Geçtiğimiz günlerde ülkenin üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyümesinin basında geniş yer tutuğunu ancak asgari ücretlinin bu büyümedeki payından söz edilmediğini söyleyen Birleşik Metal-İş, asgari ücretlinin verdiği vergilerle, ülkenin yükünü sırtlandığını kaydetti.

Asgari ücretin vergi dışı bırakılması gereğinin altını çizen açıklamada, "Birleşik Metal-İş Sendikası olarak, sosyal bir devletin temel görevinin, işçisini korumak olduğunu hatırlatırız. Bunun için de asgari ücretlinin milli gelirden adaletli bir pay alması gerekir. Öncelikle asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Sadece enflasyon artışı değil, enflasyon karşısındaki erimenin de telafi edilmesi ve mutlaka asgari ücretin geçim ücreti haline getirilmesi ve vergiden muaf olması gerekir. Bu nedenle asgari ücret en az iki bin 300 lira yapılmalıdır" denildi.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Pazartesi günü Esenboğa Havalimanı'ndan Bangladeş'in başkenti Dakka'ya hareketinden önce açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, asgari ücret hakkında "Hükümetimiz, yıllardan beri çalışanımıza asla enflasyonun altında bir ücret vermemiştir ve onların mağdur olmaması için her türlü tedbiri almıştır. Bu sefer de aynı şekilde makul olan, ülkenin şartlarını da dikkate alarak en uygun şekilde sonuçlandırılacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

BURSA
Çocuk şenliği, minik öğrencilerin gösterileriyle son buldu
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çocuk Şenliği', Koza Çocuk Akademisi öğrencilerinin g...
BURSA
Bursa'da bir erkek, eşinden boşandığı için lokma döktürdü
Bursa'nın Gemlik ilçesinde bir vatandaş, eşinden boşandığı için cuma namazı çıkışı lokma döktürdü.
BURSA
Bursa'da drift atanlara milyonlarca lira ceza!
Bursa'da araçları ile drift atan 161 sürücüye toplamda 5 milyon 189 bin 513 TL idari para cezası ...
EĞİTİM
Yeni müfredat taslağı hazırlandı
Milli Eğitim Bakanlığınca tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maari...
DÜNYA
Macron: "Avrupa'mız ölümlüdür ve ölebilir"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın "güvenilir" bir savunma stratejisi oluşturması g...
GÜNDEM
Nihal Candan tahliye edildi
Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından haklarında başlatılan soruşturma kapsamında tutukl...