Ablasyon nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kerem Can Yılmaz, kalpte ritim bozuklukları, çarpıntı, bayılma gibi şikayetleri incelemek için yapılan işleme elektrofizyolojik çalışma (EFÇ) adı verildiğini söyledi.

SAĞLIK, 16 Ekim 2023 Pazartesi, 12:59
Ablasyon nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

Elektrofizyolojik çalışma sırasında kalpte çarpıntıya neden olabilecek bir elektriksel yol bulunduğunda bu bölgedeki fazladan yolu ortadan kaldırma işlemine 'ablasyon' denildiğini kaydeden Yılmaz;''Çeşitli ritim bozuklukları için birden fazla ablasyon yöntemi kullanılmaktadır.

En yaygın kullanılan yöntem yine kasık bölgesinden lokal anestezi ile girilip ucu ısı veren özel kateterlerle kalpte kısa devreye neden olduğunu düşündüğümüz bölgeye ısı vererek ablasyon yaptığımız "radyofrekansablasyon" yöntemidir. Bunun yanında 3 boyutlu programlar kullanılarak önce kalbin 3 boyutlu haritasının çıkarıldığı ve yine ısı verenkateterlerinkullanıldığı "3 boyutlu haritalama ile radyofrekansablasyon" yöntemi de bulunmaktadır. Atriyalfibrilasyon dediğimiz kalbin kulakçıklarını ilgilendiren ve ileri yaşta görülme olasılığı artan bir ritim bozukluğunda ise ucu balon şeklinde açılan özel bir kateter ile temas ettiği dokuda -50 -60 dereceye kadar soğutarak doku hasarını sağlayan yönteme de soğutma-dondurma yöntemi yani "kryoablasyon" denir.'' diye konuştu.

Daha çok çocuk hastalarda ve bazı erişkin seçili vakalarda ısı kateterlerine benzer şekilde ucu soğutan-donduran kateterlerle de "kryoablasyon" işlemi yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Kerem Can Yılmaz şunları söyledi: ''Her ritim bozukluğunun kendine has özellikleri olduğundan ablasyonun başarı yüzdesi değişkenlik gösterir. Örneğin supraventriküler taşikardilerde başarı oranı %95'in üzerinde iken, atriyalfibrilasyonda 1 yıllık başarı oranı %60-70 civarındadır. İşleme girmeden önce mutlaka işlemi yapacak kardiyoloji uzmanıyla işlemin olası komplikasyonları, başarı oranı gibi durumlar konuşulmalıdır.''

BURSA
Bozayı ve yavrusunun yemek arayışı fotokapanla görüntülendi
Bursa ormanlık alanlara yerleştirilen fotokapanla bozayı ve yavrusu gezinti yaparken görüntülendi.
BURSA
Bursa'da ani fren yapan kamyon kazaya sebep oldu!
İznik-Yenişehir yolunda ani fren yapan kamyona 2 araç çarptı. Kaza sonucu 1 kişi yaralandı.
BURSA
Bursa Valisi'nden Başkan Bozbey'e ziyaret
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e ziyaretler sürüyor.
BURSA
Bursa'da sağanak yağış hayatı felç etti
Bursa'da bir anda etkisini gösteren sağanak yağış hayatı felç etti. Bazı yerlerde araçlar ilerlem...
EĞİTİM
KPSS başvuruları başladı
Ölçe, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), Kamu Personel Seçme Sınavı oturumlarının ge...
BURSA
Osmangazi çağrı merkezi 24 saat hizmette
Osmangazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde 24 saat hizmet veren ça...