Yarım asır sonra İznik'te tezgah sesleri

İznik Belediyesi hayata geçirdiği "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi çerçevesinde 28.belgeselinde İznik, Derbent Mahallesi'nde dokuma ustalığı yapan 61 yaşındaki Hasibe Çiçek'in hayatını ve mesleğini ele aldı.

YAŞAM, 26 Nisan 2023 Çarşamba, 12:06
Yarım asır sonra İznik'te tezgah sesleri

İznik Belediyesi hayata geçirdiği "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi çerçevesinde 28.belgeselinde İznik, Derbent Mahallesi'nde dokuma ustalığı yapan 61 yaşındaki Hasibe Çiçek'in hayatını ve mesleğini ele aldı.
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu çerçevede İznik'e bağlı Derbent Mahallesi'nde yarım asır önce son bulan dokumacılığın İznik Belediyesi'nin girişimleriyle yeniden hayata geçmesiyle dokumacılık tekrar başladı.
1962 yılında İznik'e bağlı Derbent Mahallesinde dünyaya gelen Hasibe Çiçek çocukluk yaşlarında annesinin yanında dokumacılığa başlar. Selanik göçmeni olan Derbentliler o yıllarda ne ihtiyaçları varsa dokumadan kendileri dokuyarak yaparlar. Yarım asır önce son bulan dokumacılık bugün Derbent'te tekrar başladı.
Derbent Dokumaları'nın tekrar canlanmasının hayali olduğunu dile getiren Hasibe Çiçek, "Çocukluk ve gençlik yıllarımıza yaptığımız dokumacılığın son bulması bizleri çok üzmüştü. Bu işi canlandırmak hayalimizde hep vardı. Bu hayalimizin hayata geçmesine bize en büyük destek belediyemizden geldi. Bugün kadınlarımız burada dokuduğu ürünlerle ailelerine gelir olarak destek sağlıyor. Derbent Dokuma Atölyemizin kurulmasında emeği geçen Başta Belediye Başkanımız Kağan Mehmet Usta'ya, S.S. İznik Kadın Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeliha Peşte'ye, Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim Ve Tasarım Merkezi Sorumlusu Mehmet Ünal'a ve tanıtımızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

BURSA
Karacabey Boğazı'nda deniz suyu kalitesi artacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin BUSKİ marifetiyle Karacabey Boğazı'ndaki su kalitesinin artırılma...
DÜNYA
Mescid-i Aksa'da cuma namazında 125 bin Müslüman saf tuttu
İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürürken, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinli...
SPOR
Süper Lig'de 31. haftanın hakemleri açıklandı
Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler açıklandı.
BURSA
Mudanya sporda da öncü olacak
Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, ilçeye kazandıracakları tes...
BURSA
Bursa'daki villada dehşet! Bir kişi öldü, yaralı bahçıvan alevler içinde kaldı
Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi'nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir ...
BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...