Teknoloji sağlığınızı bozmasın

Teknolojik ürünler ve onlara olan bağımlılık, masabaşı işlerde uzun süre başın öne eğik çalışmak boynun düzleşmesine sebep oluyor. 

SAĞLIK, 18 Eylül 2017 Pazartesi, 09:38
Teknoloji sağlığınızı bozmasın

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, son zamanlarda çok fazla karşılaşılan boynun doğal kavisini kaybederek düzleşmesinin hatta ilerleyen durumlarda ters açılanmasının özellikle genç nüfusu tehdit ettiğini söyledi. Normalde 'C' harfi şeklinde olan boynun zamanla düz bir çizgi şeklini aldığını ve hatta ters açılandığını belirten Şahabettinoğlu, "Boyun düzleşmesi zamanla ciddi bir sorun oluyor. Bu düzleşme bir günde olmamaktadır. Boyun ağrısı, boyun-omuz bölgesinin tutukluluğunun yavaş yavaş ilerlemesi, kasların spazma girdikçe omurgayı sürekli olarak arkaya doğru germektedir. Boyun düzleşince beyne giden damarlardan arkadaki ikisi de gerilir ve beyne yeterince kan gidemez. O zaman da boyun-baş ağrılarına baş dönmesi, kulak çınlaması, bulantı, unutkanlık, dengesizik, aşırı alınganlık, konsantrasyon bozukluğu ve kronik yorgunluk şikayetleri ilave ediliyor" dedi.
Boyun düzleşmesinin oluşmaması için öncelikle stres ve üzüntülerden mümkün olduğunca uzak durmak gerektiğini tavsiye eden Dr. Şahabettinoğlu, "Günlük hayatta maalesef bunun çok mümkün olmadığını biliyoruz. O yüzden tedavi sırasında öğrettiğimiz ve her gün yapmalarını istediğimiz koruyucu egzersizler var. Bunlar yapması kolay, basit ama boyun-omuz-sırt kaslarını güçlendiren etkili hareketlerdir. Ayrıca en önemlisi gün içerisindeki aktivitelerde doğru davranmayı öğrenmektir. Yine gereken vakalarda psikologlardan stres yönetimi öğrenilmelidir" şeklinde konuştu.
Hangi aşamada olursa olsun öncelikle hastaya hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgi vermek ve hastalıktan korunma yollarını iyi anlatarak farkındalık oluşturmak öncelikli diyen Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Manuel Terapi (elle tedavi) ile boyun düzleşmesi tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Haftada 2 kez uygulanan ve 2-8 seans sürebilen bu tedavide boyun bölgesine ellerle birtakım germe, bastırma, döndürme teknikleri uygulanıyor. Ayrıca tedavi sırasında hastanın ağır kaldırmaması, aşağı doğru kısa süreler dışında bakmaması, klimalardan kendini uzak tutması, geniş omuzlu atletler giyilmesi, ense bölgesi kapalı kıyafetlerin tercih edilmesi ve stresle baş etme metotlarının öğrenilmesi öneriliyor" diye ifade etti.

BURSA
Bursa'da önce zile bastı, kapıya kimse çıkmayınca evi kurşun yağmuruna tuttu.
Bursa'da boşanma aşamasında olan eşinin kaldığı eve gelen koca, üst üste bastığı zile rağmen kapı...
BURSA
Bursa'da 'huzur' denetimi hız kesmedi: 5 şüpheli yakalandı
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, il genelinde vatandaşların huzur ve güvenliğine yönelik uygulama yapt...
BURSA
Bursa'da kazaya karışınca 1.41 alkollü olduğu ortaya çıktı
Bursa'nın Yenişehir ilçesinde zincirleme kazada alkollü olduğu anlaşılan ortadaki sürücü, kaçmaya...
BURSA
Kafa kafaya çarpışan motosiklet sürücüsü 11 gün sonra hayatını kaybetti
Bursa'nın İnegöl ilçesinde 11 gün önce 2 motosiklet kafa kafaya çarpışması sonucu ağır yaralanan ...
BURSA
Bursa'da eşi boşanmak isteyince evi ateşe verdi
Bursa'da boşanma aşamasındaki eşinin evini ateşe veren koca, eşini arayarak 'evin yanıyor git kur...
EKONOMİ
Dünya pazarında Türk Kuruyemişi ve kuru meyve tercihi yükseliyor
3 kıtada yer alan 30 farklı ülkeye Türkiye'den kuruyemiş ve organik ürünler ihraç ediliyor. Kuru ...