Bursa
Çok Bulutlu
23°
Gündem Bursa

Tekirdağ Semetli’de Türk ve Yunan mübadil torunları buluştu

2026.10.10 16:37 Son Güncellenme: 2026.10.11 16:51 - KÜLTÜR - SANAT

Tekirdağ Semetli’deki Kırçma Buluşması’nda Türk ve Yunan mübadil torunları aynı sofrada buluştu; ortak geçmiş, kültürel miras ve dostluk mesajları öne çıktı.

Tekirdağ Semetli’de Türk ve Yunan mübadil torunları buluştu

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Semetli köyünde düzenlenen Kırçma Buluşması’nda Türk ve Yunan mübadil torunları aynı sofrada bir araya geldi. Trakya’nın geleneksel hasat kutlamalarından olan etkinlikte ortak geçmiş, kültürel bağlar ve dostluk mesajları öne çıktı.

Semetli’de mübadil torunları aynı sofrada buluştu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Trakya ve Işıklar Köyü Selanik Mübadilleri ile Balkan Türkleri Derneği tarafından düzenlenen buluşma, İstiklal Marşı ve Yunan Marşı’nın okunmasıyla başladı. Yunanistan’dan gelen konuklar, atalarının bir zamanlar yaşadığı toprakları ziyaret ederken duygu dolu anlar yaşadı.

Hasat döneminin sona ermesi ve tarla emeğinin tamamlanması dolayısıyla gerçekleştirilen geleneksel kırçma buluşmasında toprağın bereketi ve ortak emeğin önemi vurgulandı. Geleneksel yemeklerin ikram edildiği etkinlik, mübadil torunlarının kaynaşmasına ve ailelerinden dinledikleri hatıraları yaşadıkları topraklarla yeniden buluşturmalarına vesile oldu.

“Dedelerimizin yaşadığı toprakları ziyaret etmek bizi duygulandırıyor”

Nea Rodosto Belediye Başkan Yardımcısı Lagos Nikos, Semetli’de gördükleri misafirperverlikten memnuniyet duyduğunu belirtti. Nikos, “Bir zamanlar dedelerimizin yaşadığı bu güzel toprakları gelip ziyaret etmek bizi duygulandırıyor. Bir yandan da kendimizi çok şanslı hissediyoruz, en azından bizler gelip buraları ziyaret edebildik” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer de buluşmanın geçmişten bugüne taşınan mirası yaşatması bakımından önemli olduğunu söyledi. Yüceer, etkinlikteki sofranın toprağın bereketini, insanın alın terini ve ortak hatıraları bir araya getirdiğini belirterek, “En önemlisi de birbirine kavuşan insanlar, yeniden buluşan gönüller” ifadelerini kullandı.

Güvercinler uçuruldu, zeytin fidanı dikildi

Konuşmaların ardından Atatürk Anıtı’nın bulunduğu alanda güvercinler uçuruldu ve zeytin fidanı dikildi. Kırçma Buluşması, Türk ve Yunan mübadil torunlarının ortak kültürel mirası ve dostluk bağlarını yaşatma mesajlarıyla sona erdi.

Kaynak: IHA