Bursa
Çok Bulutlu
14.2°
Gündem Bursa

Sonbaharda Mantar ve Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat

2025.10.02 16:08 Son Güncellenme: 2025.10.02 16:10 - GÜNDEM

Kastamonu'da sonbaharın gelmesiyle birlikte vatandaşlar, özellikle hafta sonları ormanlık alanlarda mantar toplamaya yöneliyor. Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hasan Burak Kaya, mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Sonbaharda Mantar ve Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat

Dr. Kaya, mantarların görünüşüne bakılarak zehirli ya da zehirsiz ayrımının yapılamayacağını belirterek, "24 saat veya daha sonrasında belirtiler gösteren mantar türleri karaciğer ve böbrekleri ciddi şekilde etkileyebilir. Bilinmeyen mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Kültür mantarları güvenilir üreticilerden alınmalı, doğadan toplanacaksa uzman kişilerle birlikte toplanmalı" dedi. Ayrıca mantar tüketiminden sonra bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler görülmesi halinde sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Dr. Kaya, kış öncesinde artan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı da uyarıda bulundu. Karbonmonoksitin kokusuz, renksiz ve zehirli bir gaz olduğunu hatırlatan Kaya, "Yanlış kurulan sobalar, tıkalı bacalar veya arızalı şofbenler zehirlenmelere yol açabiliyor. Baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkarsa karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenilmeli. Şofben ve kombi bakımları düzenli yapılmalı, havalandırma menfezleri kapatılmamalı, mümkünse karbonmonoksit dedektörleri kullanılmalı" dedi.

Kaya, acil durumlarda pencerelerin açılarak ortamın havalandırılmasını ve 112 Acil Yardım hattının aranmasını önerdi. Önlemlerin alınmasının, bu tür zehirlenmelerden korunmada hayati önem taşıdığı belirtildi.