Saç dökülmesi bir hastalık olabilir!

Saç dökülmesi, çevresel etkenlerden kaynaklanabileceği gibi kişinin kalıtsal yapısında bulunan birçok hastalığın da habercisi olabilir. Uzmanlar bu sorunun erken teşhis ve tedavisinin önemi anlatıyor.

SAĞLIK, 29 Mart 2018 Perşembe, 12:43
Saç dökülmesi bir hastalık olabilir!

Saç dökülmesinin başlıca nedenlerden biri olan günlük hayatımızda bir çok olayın nedeni strestir. Günlük 50 ile 150 saç teli dökülmesi normal olarak kabul edilir. Bu dökülmenin arttığını görülürse mutlaka önlem alınması gerekir. Kişini fazla saçdökülmesi özgüven eksikliği, sosyal çevrenin kaybı gini psikolojik sorunlara da yol açabiliyor. Erken yaşta tedbiralınması gerektiğini belirten uzmanlar, ileride telafi edilemez kayıpların yaşanabileceğini söylüyor.

Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi Medikal Direktörü İbrahim Çevik, saç dökülmesininkalıtsal ve sonradan oluşmuş birçok hastalığın belirtisi olabileceğinin altını çiziyor. Çevik, "Saç dökülmesi tedavisinde en önemli nokta dökülmenin nedenini doğru tespit etmek. Bu sayede hem kalıcı dökülme tedavisine başlanılabilir hem de dökülmenin sebebi olan hastalık ilerlemeden önlem alınabilir" sözleriyle de erken teşhisin önemine vurgu yapıyor.

Saç dökülmesinde genetik faktörlerin önemi oldukça fazla. Kalıtsal saç dökülmesi erkeklerde şakak ve alın bölgesinde görülüyor. Saç dökülmesinin nedenleri cinsiyet özelinde farklılıklar gösteriyor. Erkeklerde 20'li yaşlardan itibaren genetik olarak saç dökülmesi görülür. Kalıtsal dökülmeler her ne kadar tedavisi zor kabul edilse de herhangi bir hastalığın habercisi olmadıkları için kişiyi psikolojik olarak rahatlattığı görülüyor.

Kadınlarda dökülme tepe bölgesinde seyrelmeler olarak görülür. Belirli bir yaştan sonra görülen saç dökülmesi de genellikle menopoz ile ilişkilendiriliyor. Kadınlarda dökülme hormonsal problemlerden kaynaklanıyor. Androjen hormonunun normalin üzerinde seyretmesi ile birlikte saç dökülmeleri başlıyor. Menopoz, polikistik over sendromu gibi birçok jinekolojik rahatsızlığın sonucunda kişiler soluğu saç ekim merkezlerinde alıyor. Bu nedenle uzmanlar, saç dökülmesi yaşayan kadınların öncelikle jinekolojik muayeneden geçmesi gerektiğini vurguluyor.

BURSA
Bursa'da 1 Mayıs'ta ulaşım ücretsiz
Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların tören ve kutlamalara kolaylıkla ulaşabilmesi amacıyla ...
BURSA
Ödüller çocuklarla buluştu
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, ilkokullar ve ortaokullar...
BURSA
1 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı kaza kamerada
Yalova-Bursa kara yolunda 1 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı trafik kazası güvenlik kamer...
BURSA
Araç alırken dikkat: "Sazan sarmalı"na düşmeyin
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, araç alıp satacak vatandaşl...
BURSA
Nilüfer'de emlak vergisi ödemelerinde kolaylık
Nilüfer Belediyesi, 1 Mayıs'ta başlayacak emlak vergisi ödeme döneminde vatandaşların vergilerini...
DÜNYA
Rusya, Ukrayna'daki "Harry Potter Kalesi"ni vurdu
Rusya'nın Ukrayna'da Harry Potter Kalesi olarak bilinen yapıya düzenlediği saldırıda 5 kişi öldü,...