2026.10.22 10:44 Son Güncellenme: 2026.10.22 10:45 - EKONOMİ
Palamutun kilogram fiyatı denizlerdeki bollukla 100 TL’ye kadar düştü. Kenan Balcı, son 25 yılın en bol sezonlarından birinin yaşandığını belirterek balık tüketimi çağrısı yaptı.
Palamutun kilogram fiyatı, denizlerdeki bollukla birlikte 100 TL’ye kadar geriledi. Son 25 yılın en bol palamut sezonlarından birinin yaşandığını belirten balıkçı Kenan Balcı, uygun fiyatların vatandaşların alımını artırdığını söyledi.
Av yasağının sona ermesinin ardından yaklaşık 50 gün geçerken palamutların büyüyüp lezzetlendiği, tezgâhlardaki bolluğun da fiyatlara yansıdığı belirtildi. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu ve yarım asırlık balıkçı Kenan Balcı, kilogramı 100 TL’den satılan palamudun iki kişilik bir aileyi doyurabildiğini ifade etti.

Balcı, “Önceden vatandaş bir palamut alıyordu, şimdi geldiğinde 10 palamut birden alıyor. Hem taze balık yiyorlar hem de dolaplarını dolduruyorlar” dedi. Palamutun bol olduğu dönemde vatandaşlara balık tüketmeleri, imkânları varsa dolaplarını doldurmaları tavsiyesinde bulundu.
Denizlerdeki bolluğun balıkçıları ve tüketicileri memnun ettiğini söyleyen Balcı, “Son 25 yılın en bol palamut sezonunu geçiriyoruz. Balıkçılarımız çok memnun, vatandaşlarımız çok memnun. Fiyatlar dibe inmiş vaziyette” diye konuştu. Balcı, uygun fiyatlarla balık tüketmenin vatandaşlar için önemli bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

Palamutun omega-3 bakımından zengin olduğunu kaydeden Balcı, daha önce haftada iki gün balık tüketilmesini tavsiye ettiklerini, şimdi ise bu öneriyi haftada dört güne çıkardıklarını söyledi. “Marmara’dan Karadeniz’e denizlerimizde büyük bir bereket var. Vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirsin” ifadelerini kullandı.
Balcı, balığın tava, ızgara ve buğulama gibi farklı yöntemlerle hazırlanabileceğini belirterek çocukların gelişimi ve yaşlıların sağlıklı beslenmesi için balık tüketiminin önemine dikkat çekti. Tezgâhlarda kilogramı 100 TL’ye kadar gerileyen palamut, bu sezon uygun fiyatıyla öne çıkıyor.
Kaynak: IHA