2025.04.09 11:16 Son Güncellenme: 2025.04.09 11:16 - EKONOMİ
Kilis'te avukatlık yapan Muhammed Taha Akkurt, kripto varlıkların mirasa konu olabilmesi için özel düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve kripto varlıkların hukuki açıdan daha doğru bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Akkurt, kripto paraların Türk hukuk sisteminde "kripto varlık" olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Akkurt, "Kripto varlıklar, diğer mal varlıkları gibi mirasa konu olabilir, ancak özel düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır" diyerek, Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesinde mirasın geçişine dair hükümler olduğunu belirtti ve bu kapsamda kripto varlıkların da yer aldığını söyledi.
Akkurt, kripto varlıkların miras paylaşımında dikkat edilmesi gereken iki durum olduğuna dikkat çekti. İlk olarak, kripto varlıkların bir alım-satım platformunda tutulması durumunda, mirasçılar veraset ilamı ve veraset, intikal vergisini ödedikten sonra bu platforma başvurarak miras payları oranında haklarını alabilecekler.
İkinci durumda ise, miras bırakan kişinin kripto varlıklarını soğuk cüzdanlarda saklaması söz konusu olabilir. Akkurt, bu durumda private key bilgisi bilinmediği takdirde mirasçıların ciddi hak kayıpları yaşayabileceğini belirtti.
Kripto varlıkların mirasçılara ulaşabilmesi için, Akkurt, soğuk cüzdanlarda tutulan kripto varlıkların private key bilgilerinin mirasçılara bildirilmesi gerektiğine dikkat çekti. "Bu bilgilerin miras sözleşmesi ile paylaşılması, mirasçılar açısından büyük önem taşır. Aksi takdirde, kripto varlıklara erişim sağlanamayabilir ve ciddi mağduriyetler yaşanabilir" dedi.