2026.06.18 15:22 Son Güncellenme: 2026.06.18 15:23 - GÜNDEM
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan Sağlam Evler Sitesi'nde 4 kişinin hayatını kaybettiği davada karar açıklandı. Mahkeme 4 sanığa hapis cezası verirken, 2 sanık hakkında beraat kararı verdi. Bazı sanıkların cezaları ise "yargılama sürecindeki saygılı tutum, geçmişi ve kişiliği" gerekçesiyle indirildi. Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı kararı istinafa taşıdı.
Elbistan ilçesindeki Sağlam Evler Sitesi'nin iki bloğu, 6 Şubat depremlerinin ikinci sarsıntısında yıkıldı. Enkaz altında kalan Cemal ve Remziye Koç çifti ile Yakup ve Nil Küleç çifti hayatını kaybederken, Küleç çiftinin küçük kızları Zümra Umay Küleç yaralı olarak kurtarıldı.
Soruşturma kapsamında kooperatif yöneticileri H.P., S.S. ve A.A. ile statik proje müellifi ve fenni mesuller S.D., S.B. ve M.Ş. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açıldı. Karar duruşmasında sanıklar suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.
Mahkeme, A.A. ve S.B. hakkında yeterli ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Kooperatif yöneticileri H.P. ile S.S. ise önce 4 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, sanıkların yargılama sürecindeki saygılı tutumu, geçmişi ve kişiliklerini takdiri indirim nedeni kabul ederek cezaları 3 yıl 9'ar aya düşürdü.

Fenni mesul M.Ş. ile statik proje müellifi ve fenni mesul S.D. ise bilinçli taksir hükümleri uygulanarak 5'er yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Mahkeme, bu iki sanık yönünden de aynı gerekçeyle takdiri indirim uygulanmasına karar verdi.
Kararın ardından Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı istinaf başvurusunda bulundu. Başsavcılık, beraat eden sanıkların da yapım ve iskân süreçlerinde sorumluluk taşıdığını, ayrıca tüm sanıklar hakkında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması gerektiğini savundu. Başsavcılık, yerel mahkeme kararının kaldırılmasını talep ederken, davaya ilişkin son kararı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi verecek.