2026.06.17 11:16 Son Güncellenme: 2026.06.17 12:22 - GÜNDEM
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde amatör balıkçılar, ayağına taş bağlanarak denize bırakıldığı iddia edilen bir caretta carettayı yaklaşık 2 saatlik çalışma sonucu kurtardı. Kaplumbağa, müdahalenin ardından yeniden Ege Denizi'ne bırakıldı.
Olay, Kuşadası açıklarında balık tutmak için tekneyle denize açılan Ahmet Şahin ve Haluk Turgut'un denizde çırpınan bir caretta carettayı fark etmesiyle ortaya çıktı. Kaplumbağanın hareketlerinde anormallik olduğunu gören balıkçılar, hayvana yaklaştıklarında ayağına bir taşın bağlandığını tespit etti.
İddiaya göre, kaldırım taşı bir iple kaplumbağanın ayağına bağlanarak denize bırakılmıştı. Balıkçılar, yeterli ekipman olmamasına rağmen yaklaşık 2 saat süren bir çabayla ipi keserek hayvanı kurtarmayı başardı.
Ahmet Şahin, gördükleri manzara karşısında şaşkın olduklarını belirterek, "Vicdan sahibi bir insan bunu aklının ucuna bile getiremez" ifadelerini kullandı. Şahin, kaplumbağanın suda batıp çıktığını fark ettikten sonra müdahale ettiklerini ve uzun uğraşlar sonucu hayvanı kurtardıklarını söyledi.
Kurtarılan caretta caretta daha sonra yeniden Ege Denizi'nin sularına bırakıldı ve kısa süre içinde gözden kayboldu.
Caretta carettaların diğer birçok deniz canlısının aksine solungaçları bulunmadığı, akciğerleriyle solunum yaptığı ve bu nedenle düzenli olarak su yüzeyine çıkarak nefes aldığı biliniyor.