Cumhurbaşkanı'ndan Bursalı doktora ödül!

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşah Çeçener, doktora öğrencisi ile birlikte hazırladığı projede meme kanserli hücreleri öldürmeyi başardı. Dünyada bir örneği daha bulunmayan projeyi başarı ile tamamlayan araştırmacılar, YÖK tarafından 'Üstün Başarı Ödülü'ne lâyık görüldü. Akademisyenler ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

BURSA, 05 Ekim 2018 Cuma, 14:12
Cumhurbaşkanı'ndan Bursalı doktora ödül!

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşah Çeçener ve doktora öğrencisi Gamze Güney Eskiler, meme kanseri alanında hazırladıkları doktora projesi ile YÖK tarafından verilen ödüle lâyık görüldüler. Akademisyenler ödüllerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldılar. 

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gülşah Çeçener, tamamladıkları doktora tezi ile tedavisi çok zor olan ileri evre meme kanserinde önemli bir adım oluşturduklarını söyledi. Meme kanserinin tedavisi sırasında kullanılan ilaçlara direnç geliştiğini vurgulayan Çeçener, "Bu ilâç direncinin aşılabilmesi için ileri safha meme kanserinin tedavisinde kullanılan güncel bir ilacın formülasyonunu değiştirerek ilaca dirençli meme kanseri hücre hatlarında kanserli hücrelerin programlı ölümünü sağladık. Üstelik normal hücrelere zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirdik. Bu süreci hayvan modelleriyle de desteklediğimiz ileri projelerle devam ettirerek etkin bir ilacın geliştirilmesine katkı sağlamayı planlamaktayız. Kanserin etkin tedavisi için oluşan ilaç direncini aşabilmek en önemli hedefimizdir. Araş. Gör. Gamze Güney'in Doktora tezi kapsamında gerçekleştirilen çalışmamız nanoparçacıklar kullanılarak formülasyonu değiştirilen bir PARP inhibitörünün ileri evre meme kanseri hücrelerinde oluşan ilaç direncini aşarak hücrelerin programlı ölümünü gerçekleştirmesi, kanserli hastalarda etkin tedavi konusunda ümit vaat edici önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Bu çalışma ile İleri evre agresif seyreden BRCA mutasyonu taşıyan meme kanserli hastalara verilen tedavinin etkinliğini in vitro (hücre kültürü) düzeyindeki çalışmamız ile, ilk kez başarıya ulaştırdık. Uluslararası çalışmalarda kanserli hücrelerde ilaçlara direnç geliştirme ve etkin tedavi modelleri çok yeni ve önemli bir araştırma konusudur. Bizim doktora projemiz bu alanda yapılan özgün değeri yüksek ilk çalışma oldu. Tezimiz Uludağ Üniversitesi'nin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Son yıllarda geliştirilmiş akıllı ilaçların bireye özgün tedavisinin etkinliğini arttırmaya yönelik planlanan çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular, hastalarda etkin tedavi sağlanabilmesi adına ümit vaat edici bir gelişme olarak değerlendirilebilir" dedi. 

GÜNDEM
Huzurevindeki son gününde dehşet saçtı: 2 ölü, 1 yaralı
Antalya'da yaklaşık 4,5 yıldır kaldığı huzurevinden hakkında tutulan tutanak sebebiyle çıkartılac...
BURSASPOR
Bursaspor Kulübü, Vanspor FK maçının seyircisiz oynanacağını açıkladı
Bursaspor Kulübü, Vanspor FK maçının seyircisiz oynanacağını resmen açıkladı.
BURSA
Bursa TB üyesi Livo Zeytinyağı, Dubai'de bayilik anlaşması imzaladı
Bursa Ticaret Borsası'nın Gıda UR-GE Projesi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen ...
SİYASET
Ticaret Bakanlığı açıkladı...İsrail ile ticaret tamamen durdu
Türkiye, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi üzerine, İsrai...
EKONOMİ
Bakan Şimşek: "Yıllık enflasyon mayıs ayından sonra keskin bir şekilde düşmeye başlayacak"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Nisan ayında enflasyonun beklentiler doğrultusunda yüzde 3...
BURSA
Bursa'da polis ekiplerinden 98 yıl hapis cezasıyla aranan şahsa operasyon
Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü İnfaz Büro Amirliği ekipleri 98 yıl hapis cezası ve 25 yıl hapis ceza...