2026.01.29 15:44 Son Güncellenme: 2026.01.29 15:45 - GÜNDEM
Vatandaşların CİMER üzerinden yaptığı ihbarlar, çok sayıda organize suç örgütüne yönelik büyük operasyonların başlatılmasını sağladı. Çeteler yakalandı, üyeleri cezaevine gönderildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapılan vatandaş başvuruları, organize suç örgütleriyle mücadelede kritik rol oynadı. Yapılan ihbarların titizlikle incelenmesi sonrası kamuoyunda büyük yankı uyandıran çok sayıda operasyon başlatıldı. Operasyonlar kapsamında suç örgütleri çökertildi, çok sayıda şüpheli yakalanarak cezaevine gönderildi.
CİMER başvurularıyla ortaya çıkarılan en dikkat çekici dosyalardan biri, kamuoyunda "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen organize suç örgütü oldu. Haksız kazanç sağlamak amacıyla bebekleri özel hastanelerin yenidoğan bakım ünitelerine sevk eden ve ölümlerine neden olan örgüt, CİMER şikâyeti sonrası yürütülen soruşturmayla ortaya çıkarıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, süreci "Bir tane CİMER başvurusu ile bir çeteyi çökerttik" sözleriyle duyurmuştu.
Ankara'da bir annenin CİMER'e yaptığı başvuruyla başlatılan "Kale Operasyonu"nda, yağma, tehdit ve uyuşturucu ticareti yapan suç örgütüne yönelik geniş çaplı çalışma yürütüldü. Operasyon kapsamında 126 kişi gözaltına alındı.
2018 yılında Adnan Oktar Suç Örgütü'ne yönelik başlatılan operasyonlarda da CİMER ihbarlarının etkili olduğu belirtildi. Örgütün iç yapısı ve finansal ilişkilerine dair önemli bilgiler bu ihbarlar sayesinde ortaya çıkarıldı.
Dilan ve Engin Polat çiftine yönelik kara para aklama soruşturması da CİMER'e yapılan bir şikâyetle başladı. Yürütülen mali incelemelerde çok sayıda hukuksuzluk tespit edildi.
Ekim 2024'te yapılan bir CİMER başvurusu üzerine başlatılan usulsüz konut satışı soruşturmasında, yabancılara sahte yollarla vatandaşlık sağlayan bir çete çökertildi. Operasyonda 41 kişi gözaltına alındı, 870 kişinin vatandaşlığı iptal edildi.
Ayrıca "Fergio House" olarak bilinen suç örgütü, müstehcen içerik ve yasa dışı faaliyetler nedeniyle CİMER ihbarı sonrası yürütülen soruşturmayla dağıtıldı. Devleti milyonlarca lira zarara uğrattığı iddia edilen "ucuz çakıl ihalesi" ve "naylon fatura" dosyaları da yine CİMER başvurularıyla gündeme geldi.
Güneş santrali vaadiyle dolandırıcılık yaptığı iddia edilen bazı şirketlere yönelik soruşturmalar ile tarihi Osmanlı Sancağı'nın bulunduğu yerden alınarak asıl yerine teslim edilmesi de vatandaş ihbarları sayesinde gerçekleşti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı verilerine göre, 2025 yılında CİMER'e 5 milyon 525 bin başvuru yapıldı. Başvuruların yüzde 96,8'i cevaplandırılırken, ortalama işlem süresi 11 güne kadar düşürüldü. 2018'den bu yana CİMER'e yapılan toplam başvuru sayısı ise 41 milyon 672 bin 446'ya ulaştı.