50 yıl önce kaçırılmıştı... Türkiye'ye dönüyor

Türkiye'den 50 yıl önce kaçırılan ve İsviçre Cenevre'de bulunan Roma Dönemi'ne ait 'Herakles'in 12 işinin tasvir edildiği lahid Türkiye'ye getiriliyor. Cenevre'de özel olarak paketlenerek bulunduğu müzeden çıkartılan lahdin yarın Antalya'ya getirilmesi bekleniyor.

KÜLTÜR - SANAT, 09 Eylül 2017 Cumartesi, 19:00
50 yıl önce kaçırılmıştı... Türkiye'ye dönüyor

Antalya'nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde, 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarda bulunduğu ve yurt dışına çıkarıldığı saptanan ve Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde Herkül olarak bilinen mitolojik kahramana ait '12 iş'in tasvir edildiği lahid 2010'da Cenevre serbest limanında, İsviçreli yetkililerin envanter kontrolü sırasında bulunmuştu. İsviçre Kültür Bakanlığı, MÖ. 2'nci yüzyılın sonlarında Roma İmparatorluğu döneminde yapılan lahdin Antalya'dan İsviçre'ye kaçırıldığını belirlemişti. MÖ. 2'nci yüzyıla tarihlenen Roma dönemine ait lahdin 235 santimetre boyunda, 112 santimetre genişliğinde ve 3 ton ağırlığında olduğu biliniyor. Cenevre'de 3 ay sergilenen lahdin Türkiye'ye iade işlemleri geçtiğimiz mart ayında başlatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sonucunda İsviçre'den iadesi konusunda anlaşmaya varılan Herakles Lahdi'nin Türkiye'ye getirilmesi için Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, müze yetkilileri ve bakanlık yetkilileri Cenevre'ye gitmişti.

Cenevre Üniversitesi Sanat ve Tarih Müzesi'nde bulunan lahid 50 yılı aşkın süre sonunda yeniden ait olduğu topraklara getirilmesi için özel bir şekilde paketlenerek müzeden asansör sistemiyle çıkartıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cenevre Başkonsolosluğu, lahdin müzeden çıkarılması sırasında çekilen fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı. Herakles Lahdi havayoluyla önce İstanbul'a, ardından da Antalya'ya getirilecek. Lahdin yarın Antalya Müzesi'nde olması planlanıyor. Antalya Müze Müdürlüğünde lahidin sergileneceği alanla ilgili hazırlıklar da tamamlandı

BURSA
Vanspor FK oyuncularından Bursaspor maçında protesto
Bursaspor - Vanspor FK maçında protesto gerçekleştirildi. Konuk ekibin futbolcuları, Esenler Erok...
DÜNYA
Kanada'da Sih liderini öldürdüğü iddia edilen suikast timinden 3 kişi gözaltına alındı
Kanada'da ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar'ı öldürdü...
BURSA
Bursa'da 6 tane aynı araçtan çaldı, sevgilisini görmeye gidince yakalandı
Bursa'da 3 günde aynı marka ve model 6 aracı çalan şüpheli, sevgilisinin yanına gidince kıskıvrak...
BURSA
Uludağ'da Mayıs ayında kar sürprizi
Bursa'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi, Uludağ'da da etkili oldu. ...
BURSA
İMO Bursa Şubesi Kestel Soğuksu ve Seymen Mahalleri Sanayi ve Depolama Alanına İtirazını Açıkladı
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu ve Başkan Serdar Atilla Erdem, ...
BURSA
Bursa'da şerit ihlali yapan kamyon 2 aracı biçti, anne ve oğlu can verdi
Bursa'da şerit ihlali yapan kamyon karşı yönden gelen 2 aracı biçti. Kaza sonucu aynı araçta bulu...