Vücut dengesi için ihtiyacınız kadar su için

Aşırı ve gereğinden fazla su içmenin zararlı olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil, çok su içmeye odaklandığımız için 'çok su içmenin zararlı' olabileceği gerçeğini maalesef unuttuğumuzu söyledi.

SAĞLIK, 19 Mart 2021 Cuma, 20:36
Vücut dengesi için ihtiyacınız kadar su için

Aşırı ve gereğinden fazla su içmenin zararlı olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil, çok su içmeye odaklandığımız için 'çok su içmenin zararlı' olabileceği gerçeğini maalesef unuttuğumuzu söyledi.
Suyun insanoğlu için sayılamayacak kadar faydası olduğunu belirten uzmanlar, suyun emziren anneler için sütü artırdığını da söyledi. Vücutta taşıyıcı göreve sahip olan su, hücrelere besin ve oksijen taşırken, atıkları uzaklaştırdığını ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil, "Böbreklerin toksik maddelerden temizlenmesine yardımcı olur. Kan ve lenf sisteminin büyük bir kısmını oluşturur. Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol alır. Kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine ve taşınmasına yardımcı olur. Sıcak havalarda vücudu serin tutar ve soğuk havalarda vücut izolasyonu sağlar. Yeteri kadar tüketildiğinde, cildin daha düzgün, daha yumuşak, daha parlak ve daha esnek olmasını sağlar. Tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin sindirilmesinde görev alır. Su, emziren kadınlarda, süt üretimini artırır. Bağışıklık sisteminin görevini yapabilmesi için su gerekmektedir. Bu özelliği ile zinde ve dinç kalmada yardımcı olur. Eklemlerin kayganlığını sağlar. Su tüketimi azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşir" dedi.
Çok su içmenin çok idrara çıkmaya sebep olduğunu dile getiren Üroloji uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil, "Bu böbrek çok çalıştığı için değil, siz ihtiyacınızdan fazla su aldığınız ve gerekmeyen miktarı idrarla attığınız içindir. Çok su içmenin böbreklere bir yararı yoktur. Aşırı ve gereğinden fazla su içmenin faydasından çok zararını görürüz. Bizler genelde çok su içmeye odaklandığımız için 'çok su içmenin zararlı' olabileceği gerçeğini maalesef atlıyoruz. Çok nadir ve özel bazı durumlarda, örneğin böbrek taşlarının varlığı gibi, idrar miktarının 2 litrenin üzerinde tutulması faydalı olacağından bol su içmek önerilebilir. Eğer vücutta az su bulunursa, kan yoğunlaşıyor ve bu da organlara çok az miktarda oksijen ve besin maddesi taşınmasına neden oluyor. Fakat içtiğiniz su miktarı çok aşırıya kaçarsa, bu da vücut için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Ortalama bir insan günde 1,5 ila 2,5 litre arasında su içmelidir" diye konuştu.

BURSA
Bursa'da yaşlı kadının ezildiği kazada çöp kamyonu şoförü tutuklandı
Bursa'nın Gemlik ilçesinde çöp kamyonu ile yaşlı kadını ezen şoför, tutuklanarak cezaevine gönder...
BURSA
Başkan Mustafa Bozbey: "Bursaspor için sistem oluşturmalıyız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursaspor Divan Kurulu Toplantısı'nda yaptığı a...
SİYASET
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli: "Türkiye'nin Gazze'ye insani yardımları 52 bin tonu aştı"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Türkiye, Gazze'ye en çok yardım yapan ülke. Türkiye'nin...
BURSA
Büyükşehir 'ücretsiz otopark' alanlarında görev başında
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in talimatıyla yürürlüğe alınan cadde ve bulvar ...
BURSA
Başkan Aydın'dan kreş müjdesi
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, seçim döneminde açıkladığı 'Osmangazi'nin Mahallelerine K...
BURSA
Şadi Özdemir: "Marmara Belediyeler Birliği'nde örnek projeleri hayata geçireceğiz"
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'in de katıldığı Marmara Belediyeler Birliği toplantısında B...