Uyku apnesine dikkat!

Uyku ile birlikte vücudun bütün çevre ile ilişkisini keserek ertesi güne hazırlık yaptığını belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Hikmet Aloğlu, düzensiz nefes alımının damarların sertleşmesine, bununla birlikte hiper tansiyon ve diyabet rahatsızlıklarına da yol açabileceğini söyledi.

SAĞLIK, 17 Şubat 2018 Cumartesi, 09:57
Uyku apnesine dikkat!

Uyku sürecinin bireyin ertesi güne bedenen ve ruhen hazırlık süreci olduğunu ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Hikmet Aloğlu  "Bu hazırlıklar hormonel dengeleri ayarlama açısından, hafıza ile ilgili entelektüel faaliyetleri hazırlama sürecidir. Bu uyku süreci sağlıklı olduğu takdirde ertesi güne yaşam sağlıklı başlar ve devam eder.  Uyku sürecini rahatsız eden ve uykuyu bölen nedenler varsa o süreçler bozulur. Bizim yavaş dalga uykusu dediğimiz devre bozulduğu zaman hormonel denge de bozulmaya başlar. Uykuda bu evreleri bozan sebeplerin olması bireyin bir uyku hastalığı taşıdığı anlamına gelebilir.  Uyku bozuklukları hormonel denge düzenini olumsuz etkilediği için, damarlarda enflasyon dediğimiz süreçleri başlatır, damar sertliği ve giderek hiper tansiyon, insülin direncine neden olarak diyabet ve bu gibi hastalıklara sebep olur" dedi.

Uyku Apnesi'nin nefesin belli periyotlarla kesilmesi, bunu takibinde de kandaki oksijen konsantrasyonunun düşmesiyle karakterize bir hastalık olduğunu belirten Aloğlu "Uyku Apnesi toplumda  yüzde 4 oranında görülen bir hastalıktır, yaş ve kilo aldıkça görülme sıklığı artmaya başlar. Bunlar tedavi edilmediği takdirde nefes daralmasına bağlı olarak bireyin gece uykularında kısa kısa uyanmasına sebep olur. Bu kısa uyanmalar yavaş dalga uykusu ve rem uykusu dediğimiz uyku evrelerinin düzgün yaşanmasını engeller." şeklinde konuştu.

Damar cidarlığında trombositlerin birikmesiyle birlikte o bölgede aterosikelotik zeminin oluşmaya başladığını ve bu durumun da kalp ile beyin damar hastalıklarına sebep olmaya başlayabileceğine dikkat çeken VM Medical Park Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Hikmet Aloğlu, "Bu durumlar kalp krizlerine neden olabilir. Hormonel dengeler bozulduğu birey için gece sık sık idrara kalkmaya başlar. Uyku apnesi tedavisi için hasta öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına görünmelidir. Bunu izleyen süreçte hastayı maskeyle yatırıyoruz. Solunum bozukluklarını ortadan kaldıran ve uykuyu düzelten hangi alet hangi basınçla kullanılacak buna karar verip tedaviyi uygulamaya başlıyoruz. Hastada burun tıkanıklığı ve geniz eti hastalığı yoksa 2 gecede hasta tedavi edilebilir. Eğer bu hastalıklar varsa ameliyat olmasını öneriyoruz" dedi.

BURSA
Çocuk şenliği, minik öğrencilerin gösterileriyle son buldu
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çocuk Şenliği', Koza Çocuk Akademisi öğrencilerinin g...
BURSA
Bursa'da bir erkek, eşinden boşandığı için lokma döktürdü
Bursa'nın Gemlik ilçesinde bir vatandaş, eşinden boşandığı için cuma namazı çıkışı lokma döktürdü.
BURSA
Bursa'da drift atanlara milyonlarca lira ceza!
Bursa'da araçları ile drift atan 161 sürücüye toplamda 5 milyon 189 bin 513 TL idari para cezası ...
EĞİTİM
Yeni müfredat taslağı hazırlandı
Milli Eğitim Bakanlığınca tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maari...
DÜNYA
Macron: "Avrupa'mız ölümlüdür ve ölebilir"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın "güvenilir" bir savunma stratejisi oluşturması g...
GÜNDEM
Nihal Candan tahliye edildi
Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından haklarında başlatılan soruşturma kapsamında tutukl...