Otomobil satışlarına sert tedbirler geliyor!

Otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele için yeni düzenlemeler yapılacak. Artık bayiler, araç tahsisinden sonra fiyatları artıramayacak ve ön ödemede yüzde 10 sınırı getirilecek.

EKONOMİ, 02 Mayıs 2024 Perşembe, 14:52
Otomobil satışlarına sert tedbirler geliyor!

Otomotiv sektöründe yaşanan stokçuluk ve fiyat artışları, son dönemde tüketicilerin tepkisine neden oldu. Ticaret Bakanlığı, sektördeki dengesizlikleri ve tüketicilerin mağduriyetini gidermeyi hedefleyen yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor.

Yapılacak düzenlemelerle birlikte, bayilere araç tahsisinden sonra fiyat değişikliği yapılamayacak, bu da tüketicilerin fiyat artışlarından korunmasını sağlayacak. Ayrıca, ön ödemelerde uygulanacak yüzde 10 sınırıyla da tüketicilerin mağduriyetleri önlenmeye çalışılacak.

Ticaret Bakanlığı'nın yönetmelik taslağıyla birlikte, sıfır araçların ticareti, distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülükleri ve elektronik ortamda ikinci el taşıtların ön değerlemesine ilişkin ilkeler ve kurallar ilk kez belirleniyor. Bu adımların sektörde daha adil bir rekabet ortamı oluşturması ve tüketicilerin haklarını koruması bekleniyor.

VERGİSİ ÖDENEN TAŞITI 15 GÜN İÇİNDE TESLİM EDECEK

Düzenlemeye göre, araç bayileri, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve taşıta ilişkin vergilerin ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacaklar. Galeriler, vergisi ödenen taşıtı alıcıya 15 gün içinde teslim etmek zorunda olacaklar.

Garanti süresi içinde arızalanan araç için üretici veya distribütör tarafından ikame taşıt tahsis edilinceye kadar, bayi tarafından ücretsiz ikame taşıt sağlanacak. Taşıt satışında alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınabilecek. Alıcı, taşıt faturası düzenleninceye kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin ön ödemeli taşıt satış sözleşmesinden cayabilecek. Bu düzenlemeler, tüketicilerin korunması ve adil bir ticaret ortamının oluşturulması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

GÜNDEM
6-8 Ekim olayları davasında kararlar açıklandı
Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'teki eylemlere ilişkin aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneti...
EKONOMİ
Bakan Şimşek: "2023 Ağustos ayından itibaren Merkez Bankası brüt rezervi 134,4 milyar dolara ulaştı"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2023 Ağustos ayından itibaren Merkez Bankası brüt rezervi...
BURSA
Şampiyon sporculardan Başkan Aydın'a ziyaret
ABFA Spor Kulübü Eskrim Sporcuları Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın'ı ziyaret etti.
GÜNDEM
Avukat Feyza Altun 9 ay hapis cezasına çarptırıldı
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan avukat Feyza Altun 9 ay hapisl...
BURSA
Bursa'da takla atan tır, trafiği kapattı
Bursa'nın Gemlik ilçesinde takla atan tır, yolu trafiği kapattı.
BURSA
Başkan Bozbey'den Onkoloji Hastanesi'ne ziyaret
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 'Kanser Haftası' ve 'Hemşireler Haftası' sebebi...