DASK ve Konut Sigortası neden önemli?

Melih Ünal 06 Mart 2023 Pazartesi, 11:38

Ülkemiz büyük bir deprem felaketi yaşadı. Yaşanan can kayıpları hepimizi derin üzüntüye boğdu. Depremden sağ kurtulanlar için ise şimdi zorlu kış şartları ile mücadele etmekte. Geride kalanlar için en öncelikli konu yeniden sıcak yuvalarına kavuşabilmek...

DASK verilerinden derlenen bilgiler ışığında; depremden etkilenen 10 ilde afet öncesinde bulunan 2 milyon 175 bin adet konuttan %51,63'ü (1 milyon 122 bin 755 adedi) sigortasızdı.

TÜRKİYE VE SURİYE'DE SİGORTALANABİLİR KAYIP 4 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR"

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremlerde sigortalanabilir kaybını ölçmenin zor olduğunu, ancak kaybın büyük ihtimalle 2 milyar doları aşabileceğini hatta 4 milyar dolara ulaşabileceğini açıkladı. Fitch Ratings, Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremlerin sigorta zararlarına yönelik yayımladığı notta, bölgelerdeki düşük sigorta kapsamı nedeniyle sigortalı kayıplarının "çok daha düşük" olduğunu ve yaklaşık 1 milyar doları bulabileceğini belirtti. Diğer taraftan notta, sigortalanmış kayıpların büyük oranda reasüransla telafi edileceği kaydedildi. Fitch ayrıca, katastrofik tahvillerin çoğunlukla İstanbul civarıyla sınırlı bölgeyi kapsadıkları için depremden etkilenmeyeceği görüşünde.

DASK , deprem sonrası oluşabilecek zararlara karşı yaptırılan bir sigortadır diyebiliriz. Ülkemizin deprem bölgesinde olmasının bir sonucu olarak deprem sigortası yaptırmak zorunlu hale getirilmiştir. KONUT SİGORTASI ise, Deprem Sigortası dışında diğer birçok riske karşı kendinizi ve ailenizi kolayca güvence altına alan geniş teminatlı bir poliçedir.

Konut sigortası ile evinizin değerini DASK'ta belirtilen tutarın üstünde gerçek değerine ulaştırabilirsiniz. Eşyalarınızı; yangın, sel, su baskını, hırsızlık, taşıt çarpması vb. hasarlara karşı güvence altına alırsınız. DASK ile teminat altında olan bina bölümleri temeller, tna duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar, yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri

Konut Sigortası Teminatları ise yangın, hırsızlık, sel, su baskını, fırtına, kara taşıtları, çarpması, hava taşıtları çarpması, deniz taşıtları çarpması, dumanın vereceği zararlar, yer kayması grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör, kar ağırlığı, cam kırılması, enkaz kaldırma giderleri, hırsızlık, hasar nedeniyle yapılacak ikametgah değişikliği masrafları ferdi kaza, kişisel üçüncü şahıs mali sorumluluk, yangın - infilak mali sorumluluk kira kaybı ve kullanım mahrumiyeti, elektrik hasarları, dolu teminatı yakıt sızması teminatı, sabit elektronik cihazlar için elektronik cihaz teminatı izolasyon teminatıdır.

Konut Sigortası ile ister ev sahibi olun ister kiracı, evinizi ve eşyalarınızı yangın hırsızlık ve bunun gibi risklere karşı güvence altına alabilirsiniz. Zorunlu deprem sigortası ile sadece Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından belirlenen limitlerle evinizi deprem riskine karşı korursunuz. Konut sigortasıyla ise, zorunlu deprem sigortanızın teminat bedelinin üzerinde kalan bina bedeli için de koruma sağlar, Örneğin 900 bin TL ile yeniden yapılabilecek eviniz DASK poliçenizde 235 bin bedelle sigortalanabilir. Kalan 665 bin TL'lik kısım ise KONUT sigortası ile güvence altına alınabilir...

Ayrıca Asistans içeriğiyle evinizde yaşanabilecek olumsuz durumlarda hayatınızı kolaylaştıracak hizmetlere de sahip olursunuz.