Türkmenler Musul'dan kaçıyor!
2014.06.10 23:19
Son Güncellenme: 2014.06.10 23:19
-
SİYASET
ABD müdahalesi ve Saddam Hüseyin iktidarının devrilmesinden sonra karmaşanın hüküm sürdüğü Irak'ta ortaya çıkan silahlı örgütlerden IŞİD’in (Irak ve Şam İslam Devleti), Musul'un başkent olduğu Ninova eyaletinin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Selahaddin kentine yönelmesi üzerine on binlerce Türkmen bölgeyi terk etmeye başladı.
50 bine yakın Türkmen'in yaşadığı Tuzhurmatu'da Irak Türkmen Cephesi yetkililerinin saldırı olasılığına karşı halkı uyarması üzerine, Türkmenlerin büyük çoğunluğu daha güvenli olan Kerkük, Süleymaniye ve Erbil kentlerine göç ediyor.
MUSUL'DA KONTROL IŞİD'IN ELİNDE
Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'da kontrol IŞİD'ın eline geçerken, polis ve askerlerin silahlarını ve araçlarını caddelerde bıraktığı bildirildi.
IŞİD kontrolü ele geçirmesinin ardından Baduş Cezaevi'nde bulunan çoğu idam ve müebbet hükümlüsü mahkumu da serbest bırakmasıyla Musul'da kaos ortamı yaşanıyor. Caddeler yanan polis ve askeri araçlarla dolup taştı. Güvenlik güçlerinin kullandığı kontrol noktaları ve araçları militanlar tarafından ateşe verildi. Başta Musul Valiliği ve Musul Havaalanı olmak üzere kentteki tüm devlet kurum ve kuruluşları Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolüne geçti.
IŞİD KİMDİR?
Irak ordusunun tankı topu bırakıp kaçtığı IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti), Irak savaşının ilk yıllarında kuruldu. Suriye'de de etkin olan isyancı grup, 2004 yılında El Kaide'ye bağlılığını ilan edip bir süre sonra Irak El-Kaide'si adını aldı. Grup genelde Sünni topluluklar olmak üzere Mücahidin Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşuyor.
IŞİD, halifeliği kurma hedefinde olduğunu öne sürüyor. Ancak yaptığı baş kesme gibi vahşet dolu cinayetleri ve toplu tecavüzlerle dünyaya Taliban'dan beter bir müslüman örgüt profili sunuyor.
BAKUBA'YI BAŞKENT İLAN ETTİLER
Irak Savaşı'nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak'ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde çok büyük etkinlik gösterdi. Bakuba'yı başkent ilan etti. Halen devam eden Suriye İç Savaşı'nda Suriye'nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir. Buralarda şeriat kurallarını uyguladığını ilan etmiştir.
Irak Savaşı'nın son evrelerine doğru grup gerilemeye başladıysa da, 2012'de gücünü tekrar yenilediği ve üye sayısını iki katından fazla arttırdığı öne sürülür. Sadece Suriye'de 7 bin civarında militanın bulunduğu tahmin ediliyor. Irak'taki sayı ise tam olarak bilinmiyor.
ÇOK ULUSLU ÖRGÜT
IŞİD tek bir milletten oluşmuyor. İçinde her topluluktan aşırı İslamcı yer alıyor. 2013 yılında El Kaide ile de Suriye konusunda restleşen IŞİD, tam olarak kimin ya da hangi devletin kontrolünde bir muamma.