2026.08.27 09:56 Son Güncellenme: 2026.08.27 09:56 - DÜNYA
ABD Başkanı Donald Trump, CIA Başkanı John Ratcliffe'in Moskova ziyaretinin "yarı rutin" nitelikte olduğunu belirtirken, görüşmelerden sonuç çıkabileceğini söyledi. Trump, Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için yoğun çaba gösterdiklerini ve her iki tarafın da savaşın bitmesini istediğini ifade etti. İran, Hürmüz Boğazı, nükleer silahlar, İran'daki protestolar ve Kanada ile ticari gerilim hakkında da açıklamalarda bulunan Trump, Hürmüz Boğazı'ndan bir günde 10 milyon varil petrol geçtiğini ve ABD güçlerinin 22 tekneyi etkisiz hale getirdiğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, telefon bağlantısıyla katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Trump, CIA Başkanı John Ratcliffe'in Rusya'nın başkenti Moskova'ya gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin soruya, ziyaretin "yarı rutin sayılabilecek bir ziyaret" olduğunu söyleyerek yanıt verdi.
Ukrayna'daki savaşın sona ermesini istediklerini belirten Trump, "Başkan ben olsaydım, bu savaş hiç başlamazdı" dedi.
Programın sunucusu Glenn Beck'in, Ratcliffe'in Moskova ziyaretinin Rusya'nın NATO'nun kararlılığını sınamaya hazırlandığı, hatta İngiltere'ye saldırabileceği iddiası veya ABD'nin İran'a yaptırımlar konusunda ciddi olduğu mesajının iletilmesiyle bağlantılı olduğu yönündeki iddialarını ise Trump reddetti.
Ratcliffe'in ziyaretinin bu nedenlerle gerçekleşmediğini belirten Trump, "Ratcliffe, harika biri. CIA'in başında ve oraya sizin bahsettiğiniz nedenlerin hiçbiri için gitmedi. Elbette görüşmelerden bir sonuç çıkabilir. Bu savaşı bitirmek için büyük çaba gösteriyoruz. Açıkçası şu anda, her iki taraf da savaşın bitmesini istiyor" ifadelerini kullandı.
"Hamaney'in öldüğünü sanmıyorum"
Trump, İran dini lideri Mücteba Hamaney'in hayatta olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtladı.
Hamaney'in öldüğünü düşünmediğini belirten Trump, ağır yaralandığını savunarak vücudunun sol tarafı, kolu ve bacağının ciddi şekilde zarar gördüğünü söyledi.
Trump, "Hamaney'in öldüğünü sanmıyorum. Çok ağır yaralandı. Vücudunun sol tarafı, kolu, bacağı, her yeri ciddi şekilde yaralandı. Ancak öldüğünü sanmıyorum" dedi.
Hamaney'in hayatını kaybetmiş olması durumunda ise bunun kamuoyundan gizlendiğini öne süren Trump, İran yönetiminin sürekli Hamaney'in yanına giderek bazı konularda kendisinden nihai onay aldıklarını söylediğini belirtti.
Trump: "Dün gece 22 tekneyi etkisiz hale getirdik"
İran'la yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerinde Trump, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nı açık tuttuğunu söyledi.
Trump, "Dün gece 22 tekneyi etkisiz hale getirdik" diyerek abluka çalışmalarına katılan ABD güçlerinin bulunduğunu belirtti.
ABD Donanması ve ordusunun başarılı bir çalışma yürüttüğünü savunan Trump, askeri gücün yanı sıra finansal gücün de etkili olduğunu ifade etti.
Trump, "Bunların birleşimi ve finansal gücümüz çok etkili oldu. Bir buçuk yıl içinde finansal gücümüzü inanılmaz bir şekilde artırdık. Tüm bunlar, bizi dev bir zafere götürüyor. Venezuela'da zafer kazandık ve çok yakında burada da büyük bir zafer kazanacağız" diye konuştu.
"Dün 10 milyon varil petrol geçti"
İran'a yönelik operasyonun yakında sona ereceğini düşündüğünü söyleyen Trump, Hürmüz Boğazı'nın büyük ölçüde faal durumda olduğunu belirtti.
Boğazdan çok sayıda geminin geçtiğini ve mayınların temizlendiğini ifade eden Trump, zaman zaman insansız hava aracı veya roket saldırısı gerçekleştiğini ancak geçişlerin sürdüğünü söyledi.
Trump, "Çok miktarda petrol taşınıyor. Dün, 10 milyon varil petrol geçti" dedi.
İran'ın nükleer silah elde etmesini, İran yönetimine yönelik operasyonlar sayesinde engellediklerini yineleyen Trump, İran'ın nükleer silaha sahip olması halinde bunu kullanacağını savundu.
Trump, "Nükleer silahları olacaktı ve bunu elde ettiklerinde kullanacaklardı. İsrail tamamen yok edilecekti. Donald Trump başkan olmasaydı, şu anda İsrail diye bir ülke olmazdı, bunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
Trump: "İran, protestocuları keskin nişancılarla öldürüyor"
Trump, İran'da yaşanan protestolara ilişkin de açıklamalarda bulundu.
İran yönetiminin çatılara yerleştirdiği keskin nişancılarla protestocuları öldürdüğünü savunan Trump, bu nedenle halkın ülkenin içinde bulunduğu duruma karşı ayaklanmaktan çekindiğini söyledi.
Trump, "İnsanlar, protestoya çıktığında vuruluyor. Çok sayıda kişiyi vurmaları da gerekmiyor. 5, 6 ya da 10 kişinin yere düştüğünü gördüğünüzde, orada 100 ya da 200 bin kişi bile olsa dağılır" dedi.
Protestocuların güvenlik güçleri tarafından öldürülme riski nedeniyle eylem yapmanın zor olduğunu belirten Trump, buna rağmen İran'da protestoların mümkün olduğunu ifade etti.
İran rejiminin zayıfladığını savunan Trump, ülkenin donanmasının ve hava kuvvetlerinin tamamen ortadan kaldırıldığını, askerlerin önemli bir bölümüne maaş ödenmediğini öne sürdü.
İran'daki enflasyonun yüzde 300, hatta yüzde 390 seviyesinde olduğunu duyduğunu belirten Trump, ülkenin parasının neredeyse değersiz hale geldiğini söyledi.
Trump'tan Kanada ile ticaret açıklaması
Trump, Kanada ile yaşanan ticari gerilimin sona erdirilmesi konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
Kanada'nın müzakere edilmesi en zor ülkelerden biri olduğunu belirten Trump, bu durumun uzun yıllardır devam ettiğini söyledi.
Kanada'nın ABD'ye karşı onlarca yıldır avantaj sağladığını savunan Trump, özellikle süt ürünlerinde yüzde 400'e varan gümrük vergileri uygulandığını belirtti.
Trump, başlangıçta bu uygulamalarla mücadele ettiğini ancak ülke içinde çözülmesi gereken çok sayıda başka konu bulunması nedeniyle sürecin farklı bir noktaya taşındığını ifade etti.
Ontario Gölü ve Meksika Körfezi üzerinden isimlendirme tartışmalarına da değinen Trump, "İnsanlar, şaka yaptığımı sanıyordu. Fakat daha önce Meksika Körfezi meselesini gördünüz. Şimdi bir körfezimiz ve bir de gölümüz var. Bu kadar basit" dedi.
"Kanada olmadan da idare edebiliriz"
Kanada'nın ABD'nin bir eyaletiymiş gibi imtiyazlardan yararlandığını ancak buna karşılık ABD ürünlerine gümrük vergileri uyguladığını söyleyen Trump, özellikle otomotiv ve tarım sektörlerine dikkat çekti.
Trump, Kanada'nın ABD'nin otomotiv ve tarım sektörlerine zarar verdiğini savunarak Amerikalı çiftçilerin Kanada'ya yüksek gümrük vergileri nedeniyle ürün satamadığını söyledi.
Kanada'nın kendi ürünlerini ise ABD'ye herhangi bir bedel ödemeden satmak istediğini öne süren Trump, Kanada'nın ABD açısından vazgeçilmez herhangi bir ürüne sahip olmadığını belirtti.
Trump, "Onlarda bizde olmayan ve vazgeçemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Kanada olmadan da idare edebiliriz. Bazı ürünlerde biraz sıkıntı yaşanabilir ama onları da başka yerden temin edebiliriz" dedi.
Kanada'nın ticaret politikalarını değiştirmesi gerektiğini savunan Trump, ABD'nin Kanada ile ticaretinde yılda 60 milyar dolar kaybettiğini, ancak gerçek kaybın bu rakamdan daha yüksek olduğunu ifade etti.