Somuncu Baba'nın 630 yıllık geleneğini yaşatıyorlar...Kapı kapı ücretsiz dağıtıyorlar

Ulucami'nin inşaatı sırasında işçilere ekmek dağıtan Somuncu Baba'nın 600 yıllık mirasını günümüzde yaşatan Osmangazi Belediyesi, her sabah Somuncu Baba Gönül Fırını'nda pişirilen buharı üzerinde tüten 6 bin ekmeği ihtiyaç sahiplerinin adreslerine ulaştırıyor.

BURSA, 20 Ocak 2022 Perşembe, 12:05
Somuncu Baba'nın 630 yıllık geleneğini yaşatıyorlar...Kapı kapı ücretsiz dağıtıyorlar

Osmangazi Belediyesi, yıllardır ihtiyaç sahipleri için her gün 6 bin ekmek üreten Somuncu Baba Gönül Fırını ile Ulucami'nin yapımı sırasında çalışanlara ekmek dağıtan Şeyh Hamid-i Veli'nin (Somuncu Baba) manevi mirasını yaşatıyor. Somuncu Baba Gönül Fırını'nda sabahın ilk ışıklarında pişirilen ekmekler, ücretsiz olarak Osmangazi'nin farklı noktalarında muhtarlar vasıtasıyla belirlenen ihtiyaç sahibi vatandaşların kapısına bırakılıyor.

600 Yıllık Gelenek Yaşatılıyor

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, binlerce ailenin yüzünü güldüren Somuncu Baba Gönül Fırını'nda 600 yıllık geleneği yaşatmanın huzurunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Dündar, "Burası, sevgi ve şefkat, ilim ve bilimle, adetleri ve gelenekleri ile dünya devleti büyük bir medeniyetin başlangıç noktası. Osmangazi, tüm Türk beyliklerini sevgi ve aynı ulvi amaç etrafında toplayarak, yardımlaşma ve dayanışma ile yoğurarak, bu büyük mirasın doğmasını sağladı. Orta Asya'dan Selçuklu'ya, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e bu büyük medeniyetin en önemli ve değerli özelliklerinden bir tanesi yardımlaşma ve dayanışma. Bu özelliğimiz tarihinin tüm zor ve sıkıntılı dönemeçlerinde bizi ayakta tutan, bir arada tutan, diri tutan güzelliğimiz ve güçlü yanımız. Bizler de tarihimizden aldığımız güç̧, ecdadımızdan aldığımız ilhamla geleceğin şehrini kuruyoruz. Onun için Ulucami ve daha nice tarihi eserlerimizin yanında Panorama 1326 Bursa yükseliyor.  Şehrin kalbinde Bursa'nın ilk ve en büyük, Türkiye'nin en özellikli meydanı ortaya çıkıyor. Bizler geçmişin bekçisi, geleceğin mimarıyız. Geçmişin en güzel şehrini, geleceğin de en güzel şehri yapmak için çalışıyoruz. Bizler de ecdadımız gibi gelecek nesillerin hayırla yâd edeceği Osmangazi için çalışıyoruz. Necip Fazıl'ın da dediği gibi dev eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışırken, diğer yandan sosyal devlet, sosyal belediyecilik anlayışımızdan, yaklaşımımızdan taviz vermediğimiz gibi, her gün, her ay, her yıl bu hizmet ve gönül seferberliğini artırarak sürdürdük, sürdürüyoruz. Bir yandan kentsel dönüşüm, gelişim bölgeleri, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları, parklar, spor tesisleri gibi yüzlerce projeye imza atarken, sosyal belediyecilikte de rol model olduk.  'Belediyem Benimle' dedik, uzun yıllardır hemşehrilerimizin kapısını çalıp, gönüllerine dokunuyoruz. Her gün, her sabah, sıcak çorbamız kaynarken, gıda ve giysi marketimiz hizmet veriyor. Çocuklarımıza, gençlerimize kırtasiye malzemesi, kıyafet desteği, teknoloji desteği, kadınlara erzak ve hijyen paketleri, hastalarımıza medikal ürünler, yaşlılarımıza ve ihtiyaç sahiplerimize sıcak aş hizmetimiz uzun yıllardır aralıksız sürüyor" dedi.

"Bu Fırında Kuyruk Yok, Şov Yok"

CHP'li İstanbul ve Ankara Belediye Başkanlarını kendilerinin neden olduğu ekmek kuyrukları üzerinden şov yapmakla eleştiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Osmangazi'de kuyruk yok! Ekmek askıda değil kapıda ve ücretsiz!" dedi.

600 yıllık geleneği sürdürdükleri Somuncu Baba Gönül Fırını'nın çok önemli bir merkez olduğunu belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Burada gördüğünüz gibi uzun kuyruklar yok. İndirim yok. Şov yok! Çünkü, Somunca Baba Gönüllüler Fırını uzun yıllardır, tüm ihtiyaç sahibi vatandaşlarına, buharı henüz üzerinde tüten somun ekmeklerini sofralara ulaştırıyor. Onların ayaklarına götürüyor. Bununla gurur duyuyoruz. Çünkü, uzun süredir, Ankara ve İstanbul'da uzun ekmek kuyrukları ile gurur duyan, indirim yaptık diyerek böbürlenen belediyeleri ilk kez gördük. Burası Osmangazi, burada ekmek askıda değil kapıda, ücretli ya da indirimli değil ücretsiz. Yılda 2 milyon 440 bin ekmeği değerli hemşehrilerimizle paylaşmanın mutluğunu yaşıyoruz. Her gün buharı üzerinde tüterken somun ekmekleri tüm ihtiyaç sahiplerimizin sofralarına ulaştırılıyoruz. Üstat Necip Fazıl Kısakürek'in dediği gibi, eğer tadını bilirseniz ekmeği paylaşmak, ekmekten daha lezzetlidir. Güzel olan paylaşmak, yardımlaşmak ve dayanışmak" ifadelerini kullandı.

Başkan Dündar, ekmeğin yanı sıra ayrıca Soğanlı Kültür Merkezi ve Somuncu Baba Evi'nde haftanın 6 günü, günde 2 kez vatandaşlara çorba ikramı edildiğini sözlerine ekledi.

BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...
GÜNDEM
Cübbeli Ahmet'ten olay sözler: 'Bu iki partiye oy vermek caiz değil'
Türkiye 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere kilitlenirken, son günlerde İsmailağa Cemaat...
BURSA
Başkan Aktaş: "Biz gençlerimize güveniyoruz"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu dönemde olduğu gibi yeni dönemde de gençlerin ...
BURSA
DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi
DOSAB ve DOSABSİAD tarafından bu yıl da gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeği programında bölg...
BURSA
Bursa'da arkadaşıyla konuşurken daldı, dükkana girdi
Bursa'da motosikletin üstünde arkadaşıyla konuşan vatandaş, elini gaz pedalında unutunca dükkana ...
EĞİTİM
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400'de y...