2026.02.13 16:19 Son Güncellenme: 2026.02.13 16:19 - DÜNYA
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Münih Güvenlik Konferansı öncesi yaptığı açıklamada dünyada yeni bir jeopolitik döneme girildiğini söyledi. Rubio, savaşların sona ermesi gerektiğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Almanya'da düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı öncesinde yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rubio, dünyanın hızlı bir değişim sürecinden geçtiğini ve artık eski düzenin geride kaldığını ifade etti.
Rubio, özellikle müttefik ülkelerle ilişkilerin geleceğine dair önemli mesajlar verdi. Avrupalı ülkelerin ABD'nin nasıl bir yol izleyeceğini merak ettiğini belirten Rubio, bu konferansın kritik bir dönemeç olduğunu söyledi. "Çok önemli bir dönüm noktasındayız. Dünya gözümüzün önünde hızla değişiyor" diyen Rubio, yeni jeopolitik dengelerin şekillendiğine dikkat çekti.
"Benim büyüdüğüm dünya artık yok" ifadelerini kullanan Rubio, tüm ülkelerin bu yeni dönemdeki rollerini yeniden değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. ABD'nin müttefikleriyle bu konuda temaslarını sürdürdüğünü belirten Rubio, Münih'te yapılacak görüşmelerin bu süreci hızlandırmasını beklediklerini dile getirdi.
Öte yandan Rubio, Rusya-Ukrayna savaşına da değindi. Kış aylarında Ukrayna'daki enerji altyapısına yönelik saldırıların devam ettiğini hatırlatan Rubio, savaşın yarattığı insani dramın giderek büyüdüğünü söyledi.
"Savaş korkunç bir durum" diyen Rubio, özellikle soğuk hava koşullarında sivillerin büyük acı çektiğini belirterek, ABD'nin uzun süredir bu savaşın sona ermesi için çalıştığını ifade etti.