2016.02.24 14:16 Son Güncellenme: 2016.02.24 14:16 - BURSA
Bursa'da bir otelde garsonluk yapan otistik genç, aynı zamanda yerel bir gazetede kültür-sanat alanında köşe yazarak, otistik çocuk sahibi ailelere umut ışığı oldu.
Türkiye ve dünyadaki otizm gerçeğine dikkat çeken Almira Otel Genel Müdürü Ersin Yazıcı, "1985 yılında 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm teşhisi 2000'li yılların başında 150, 2013 yılında ise her 88 çocuktan birinde görülmektedir. 2014'te yüzde 30 artış göstererek doğan her 69 çocuktan biri otizm riskiyle dünyaya geliyor. Dünyada her dakikada bir çocuğa otizm teşhisi konuyor. Bu rakamlar gösteriyor ki bu kardeşlerimizi bir şekilde sosyal hayata kazandırmamız lazım" şeklinde konuştu.
İstihdamda en çok zorluğun otizm, zihin ve psikolojik hastalıkları olanlarda yaşandığını belirten Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kasım Tilki, "Sadece kamu değil, bütün sivil toplum ve özel kuruluşlar da bir araya gelerek bunun üstesinden rahatlıkla gelebiliriz. Şu anda bizim 7 bin engelli çalışanımız var. Kurumumuzda kayıtlı engelli sayısı 3 bin 900, açık kontenjanımız 850. Hepsini doldursak bile 3 binden fazlası yine açıkta kalıyor. Türkiye'de engelli istihdam oranı yüzde 70'lerde iken bu oran Bursa'da yüzde 90. 1 Temmuz 2008'den itibaren engelli istihdam eden işverenlerimizin SGK işveren payları devlet tarafından finanse ediliyor" diye konuştu.
Anne Sabahat Leblebiciler ise, "Bu iş ilk söylendiğinde oğlum önce tepki gösterdi, çünkü değişime adapte olmaları çok zor bu çocukların. İlk etapta depresyona girdi, defalarca psikiyatra götürdük. İşe gelmek istemiyordu, ama burada da mutlu oluyordu aynı zamanda. Daha sonra baktım işi sevmeye başladı. Burada arkadaşları oldu. İş disiplini arttı. Kendisine bakmaya başladı. İlk gözlüklerini değiştirdi. Bu çocuklarımıza güvenelim ve sevelim. Ben bunun faydasını çok gördüm. Benim oğlum aynı zamanda bir gazetede sanatla ilgili köşe de yazıyor. Çok zeki bir çocuk zaten. Para kazanmanın vermiş olduğu bir haz var. Çalışma hayatından memnun olduğu gibi, çalışma arkadaşlarının da ondan memnun olması güven veriyor. Çocukluğundan beri ip çevirme ve sallanma takıntısı vardı, işe girdikten sonra o bitti" dedi.