2025.11.05 11:22 Son Güncellenme: 2025.11.05 11:23 - DÜNYA
ABD'nin New York kentinde yapılan belediye başkanlığı seçimlerini Demokrat Parti adayı Zohran Mamdani kazandı. Eski Belediye Başkanı Eric Adams'ın çekilmesinin ardından yapılan seçimlerde oyların yaklaşık %54'ünü alan Mamdani, New York'un ilk Müslüman, Afrika doğumlu ve Güney Asya kökenli belediye başkanı oldu.
Queens merkezli kampanyasıyla geniş bir seçmen tabanına ulaşan Uganda doğumlu Mamdani, seçim zaferinin ardından Brooklyn Paramount tiyatrosunda binlerce destekçisine seslendi. "Bu şehir artık sadece zenginlerin değil, herkesin New York'u olacak" diyen Mamdani, adalet, dayanışma ve kapsayıcılık vurgusu yaptı.
"New York, 1 milyondan fazla Müslüman'ın ait hissettikleri bir yer olacak" diyen Mamdani, göçmenlerden işçilere, farklı kimliklerden topluluklara kadar herkesin temsil edileceği bir yönetim sözü verdi. Antisemitizme karşı da güçlü bir duruş sergileyerek, "Yahudi New Yorklularla birlikte dimdik duracağız" ifadelerini kullandı.
Donald Trump'a doğrudan seslenen Mamdani, "Trump gibi milyarderlerin vergilerden kaçmalarına imkan tanıyan yolsuzluk kültürünü sonlandıracağız" dedi ve işçi haklarını genişletme sözü verdi.
Mamdani'nin zaferi, Demokrat Parti içinde ilerici kanadın güçlenmesi olarak yorumlandı. Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, "Zohran'ın zaferi, bu şehrin vicdanının galip geldiğinin göstergesidir" derken, Vermont Senatörü Bernie Sanders seçim sonucunu "halkın gücünün zaferi" olarak nitelendirdi.
Seçimi kaybeden bağımsız aday Andrew Cuomo ise, "Sonuçları saygıyla karşılıyorum. New York halkı kararını vermiştir" açıklamasında bulundu. Mamdani'nin önümüzdeki haftalarda görevine resmen başlaması bekleniyor.