Bursa
Parçalı Bulutlu
19.7°
Gündem Bursa

MSB açıkladı: TCG Anadolu'dan ilk DİHA kalkışı yapılacak

2026.09.24 11:45 Son Güncellenme: 2026.09.24 11:45 - GÜNDEM

MSB Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Denizkurdu-I/2026 Tatbikatı'nda TCG Anadolu'dan ilk kez DİHA kalkışı yapılacağını, PİRANA KİDA'nın hedefi vuracağını açıkladı.

MSB açıkladı: TCG Anadolu'dan ilk DİHA kalkışı yapılacak

Milli Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Denizkurdu-I/2026 Tatbikatı kapsamında TCG Anadolu'dan ilk kez Dikey İnsansız Hava Aracı (DİHA) kalkışı yapılacağını ve MKE tarafından geliştirilen PİRANA Kamikaze İnsansız Deniz Aracı'nın su üstü hedefine taarruz ederek hedefi imha edeceğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın haftalık basın bilgilendirme toplantısı, Denizkurdu-I/2026 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü kapsamında Aksaz açıklarında bulunan TCG Anadolu gemisinde gerçekleştirildi.

Toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadele ve hudut güvenliği faaliyetleri ile savunma sanayisindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Aktürk, 23 Eylül'de Zeytin Dalı Harekâtı bölgesinde görevi sırasında rahatsızlanarak şehit olan Tank Uzman Çavuş Coşkun Sevim'e Allah'tan rahmet, ailesine ve millete başsağlığı ve sabır diledi.

100 gemi, 50 hava unsuru ve 14 bin personel

Denizkurdu-I/2026 Tatbikatı'nın 20-25 Eylül tarihleri arasında Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de gerçekleştirildiğini belirten Aktürk, tatbikata Deniz Kuvvetlerinin yanı sıra Kara ve Hava Kuvvetleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının katıldığını söyledi.

Aktürk, tatbikatın 100 gemi, 50 hava unsuru, insansız deniz araçları ve 14 bin personelin katılımıyla fiili olarak icra edildiğini bildirdi.

Tatbikatın Deniz Kuvvetlerinin harekâtı sevk ve idare etkinliğinin değerlendirilmesi, çok tehditli ortamda karar verme yeteneklerinin geliştirilmesi ve müşterek çalışabilirlik kabiliyetlerinin pekiştirilmesi amacıyla düzenlendiğini ifade eden Aktürk, harekâta hazırlık eğitimleri, fiili silah atışları, lojistik bütünleme faaliyetleri ve çok tehditli ortamda harekât eğitimlerinin yapıldığını kaydetti.

TCG Anadolu'dan ilk kez DİHA kalkacak

Aktürk, tatbikata ilişkin şu bilgileri verdi:

"Deniz Kuvvetlerimizin en büyük tatbikatlarından biri olan Denizkurdu-I kapsamında harekata hazırlık eğitimleri, fiili silah atışları, lojistik bütünleme faaliyetleri, çok tehditli ortamda harekat eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca söz konusu tatbikatta TCG Anadolu'dan ilk kez Dikey İnsansız Hava Aracı (DİHA) kalkışı gerçekleştirilecek, MKE tarafından geliştirilen yaklaşık 100 kilogram harp başlığına sahip PİRANA Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (KİDA) ise su üstü hedefine taarruz ederek hedefi imha edecektir."

İstanbul Boğazı'nda 15 gemiyle geçit töreni

Preveze Deniz Zaferi'nin 488'inci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nü de kutlayan Aktürk, 27 Eylül'de İstanbul Boğazı'nda 15 yüzer unsurla denizde geçit töreni düzenleneceğini açıkladı.

Ayrıca 8 yüzer unsurun liman ziyaretleri gerçekleştireceğini ve gemilerin halkın ziyaretine açılacağını bildiren Aktürk, başta Kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa olmak üzere Türk denizcilik tarihinin kahramanlarını, şehitleri ve hayatını kaybeden gazileri andı.

SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gösteri yapacak

Aktürk, SOLOTÜRK'ün 27 Eylül'de Diyarbakır'da gösteri uçuşu yapacağını söyledi.

TEKNOFEST kapsamında ise 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Türk Yıldızları ile Şanlıurfa'da gösteri uçuşları gerçekleştirileceğini bildirdi.

3 PKK'lı terörist teslim oldu

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadele ve hudut güvenliği faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Aktürk, son bir hafta içerisinde 3 PKK'lı teröristin teslim olduğunu açıkladı.

Hudutlarda yasa dışı geçişlere yönelik çalışmalar kapsamında hafta boyunca 2'si terör örgütü mensubu olmak üzere 671 kişinin yakalandığını belirten Aktürk, bin 69 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini söyledi.

Böylece 1 Ocak'tan bu yana yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 11 bin 994'e, engellenenlerin sayısının ise 51 bin 338'e ulaştığını bildirdi.

NATO Uçuşa Elverişlilik belgeleri alındı

Aktürk, NATO Uçuşa Elverişlilik Tavsiye Grubu'nun sonbahar toplantısının 21-24 Eylül tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini açıkladı.

27 NATO üyesi ve 5 ortaklık ülkesinden 127 personelin katıldığı toplantıda Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarının NATO Uçuşa Elverişlilik Tanınma Belgelerini aldığını söyledi.

NATO EDGE kasımda İzmir'de

NATO Muhabere ve Bilgi Ajansı sorumluluğunda düzenlenen NATO EDGE'in üçüncüsünün 17-19 Kasım tarihleri arasında İzmir EXPO Fuar Alanı'nda gerçekleştirileceğini belirten Aktürk, etkinliğin muhabere, elektronik ve bilgi sistemleri alanında faaliyet gösteren firmalar ile NATO kuruluşlarını bir araya getireceğini ifade etti.

Savunma teknolojilerindeki güncel gelişmelerin ele alınacağı etkinlikte 250'nin üzerinde ulusal ve uluslararası teknoloji firmasının yer almasının beklendiğini kaydetti.

Tripoliçe ve Azerbaycan mesajı

Aktürk, 23 Eylül 1821'de Tripoliçe'de on binlerce Müslüman Türk'ün katledildiğini belirterek, 1821-1830 yılları arasında Mora Yarımadası'nda hayatını kaybeden Müslüman Türk ahaliyi andı.

Ayrıca Azerbaycan Ordusunun işgal altındaki topraklarını kurtarmak amacıyla başlattığı Vatan Muharebesi'nin 6'ncı yıl dönümü ve 27 Eylül Anma Günü dolayısıyla Azerbaycan'ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü uğruna hayatını kaybedenleri rahmet ve minnetle, gazileri ise saygı ve şükranla andıklarını ifade etti.

MSB'den İsrail açıklaması

İsrail'in Orta Doğu'daki saldırıları ve politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aktürk, Gazze'de kadın ve çocukların hayatını kaybetmeye devam ettiğini, insani yardım kapsamında gönderilen yakıt ve inşaat malzemelerinin bölgeye girişinin engellendiğini ve bunun yerinden edilmiş Filistinlilerin barınma ihtiyaçları ile hastanelerin faaliyetlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Aktürk ayrıca İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki faaliyetleriyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini ve Suriye'nin güneyindeki yerleşim yerlerine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü savundu.

Aktürk, "İsrail'in uluslararası hukuku ihlal eden bu eylemlerine derhal son vermesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

TAYFUN Blok-2 füzelerinin kabul faaliyeti tamamlandı

Savunma sanayisindeki gelişmelere de değinen Aktürk, yerli ve milli olarak geliştirilen stratejik ve teknolojik ürünlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinin güç ve etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Aktürk, hafta içerisinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından muhtelif miktarda TAYFUN Blok-2 Füzesinin muayene ve kabul faaliyetinin tamamlandığını açıkladı.

MKE tarafından savunma sanayisi paydaşlarına 35 milimetre parçacıklı mühimmat ve yedek parça teslimatlarının da gerçekleştirildiğini bildirdi.