Japonya'daki uçak kazasında pilot hatası ya da koordinasyon eksikliği şüphesi

Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Haneda Havalimanı'nda dün bir yolcu uçağı ile Japonya Sahil Güvenlik Kuvvetlerine (JCG) ait uçağın çarpışması sonucu meydana gelen kazaya ilişkin yürütülen soruşturmada, pilot hatası ya da kuleyle iletişim eksikliği ihtimali üzerine yoğunlaşıldı. Havacılık uzmanları, mürettebatın tahliye prosedürlerini doğru ve eksiksiz şekilde uygulaması ve yolcuların el bagajlarını uçakta bırakarak hızlıca acil çıkışlara yönelmesinin can kaybının önlenmesinde önemli bir faktör olduğunu belirtti.

DÜNYA, 03 Ocak 2024 Çarşamba, 15:26
Japonya'daki uçak kazasında pilot hatası ya da koordinasyon eksikliği şüphesi

Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan Haneda Havalimanı'nda dün Japon Hava Yolları'na ait 379 kişinin bulunduğu yolcu uçağı ile Japonya Sahil Güvenlik Kuvvetlerine (JCG) ait uçağın çarpıştığı kazanın ardından Japonya Ulaşım Güvenliği Kurulu, kaza mahalli ve uçak enkazına incelemelere başladı. Polisin de katıldığı soruşturma kapsamında sahil güvenlik uçağının kara kutusuna ve uçaktan ağır yaralı olarak kurtulan pilotun ilk ifadesine ulaşıldı. Pilot, ifadesinde ilk olarak pist girişi öncesindeki son bekleme noktasına erişim izni aldığını, daha sonra ise kalkış izni aldığını söyledi.

"Pilot hatası" ya da "kule ile iletişim eksikliği"

Japon Hava Yolları (JAL) uçağının kara kutusunu arama çalışmalarının ise sürdüğü belirtilirken, yolcu uçağının mürettebatının hava trafik kontrolöründen gerekli izni aldıktan sonra inişe devam ettiği ve uçuş sırasında herhangi bir anormallik tespit edilmediği aktarıldı. Sahil güvenlik pilotunun çelişkili ifadeleri nedeniyle soruşturmanın "pilot hatası" ya da "kule ile iletişim eksikliği" üzerine yoğunlaştırıldığı öğrenildi.

5 askeri personel hayatını kaybetmişti

New Chitose Havalimanı'ndan Haneda Havalimanı'na gelen Japon Hava Yolları'na ait 516 sefer sayılı Airbus A350 tipi uçak, piste inişi sırasında sahil güvenliğe ait MA-722 tipi uçakla çarpışmıştı. Yolcu uçağı alev topuna dönerken, deprem bölgesine yardım malzemesi taşıyan sahil güvenlik uçağındaki 5 personel hayatını kaybetmiş, pilot ise ağır yaralı olarak kurtulmuştu.

El bagajlarının alınmaması ve prosedürlere uyulması hayat kurtardı

Yolcu uçağındaki 367'si yolcu, 12'si mürettebat olmak üzere 379 kişi ise kısa sürede uçaktan tahliye edilmiş, can kaybı yaşanmamıştı. Havacılık uzmanları, mürettebatın tahliye prosedürlerini doğru ve eksiksiz şekilde uygulaması ve yolcuların da güvenlik protokollerine uymasıyla can kaybının önlendiğini ifade etti. Uzmanlar, alev topuna dönen uçağın kısa bir sürede tahliye edilebilmesindeki önemli faktörün yolcuların el bagajlarını uçakta bırakarak hızlıca acil çıkışlara yönelmesi olduğunu belirtti.

BURSA
Engelli bireyler Osmangazi'de çok mutlu
Osmangazi Belediyesi, Dünya Engelliler Haftası'nı düzenlediği etkinlikle kutladı.
EĞİTİM
20 bin sözleşmeli öğretmen ataması başvuru tarihleri belli oldu
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılacak 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvurular 20-3...
BURSA
Bursa'da 19 Mayıs kutlamaları için kapanacak yollar belli oldu
Bursa'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları dolayısıyla bazı yollar traf...
GÜNDEM
Ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti
"Evet Hayır" yarışmasıyla hafızlara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç, tedavi gördüğü hastanede hay...
SAĞLIK
Güneş kremini nasıl kullanmalı ve nelere dikkat etmeliyiz
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan güneş kremi kullanımı ile ilgili Dermatoloji Uzm. Dr. Ne...
BURSA
Nilüfer'de imzalar mesleki eğitim için atıldı
Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenecek olan yaygın ...