Bursa
Açık
13.3°
Gündem Bursa

İran'dan BM'ye Çağrı: "Hamaney'in Öldürülmesi Terör Eylemi"

2026.03.02 11:36 Son Güncellenme: 2026.03.02 11:36 - DÜNYA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Ayetullah Ali Hamaney'in öldürülmesini "terör eylemi" olarak nitelendirdi. BM'ye çağrı yapan İran, ABD ve İsrail'e karşı acil adım atılmasını istedi.

İran'dan BM'ye Çağrı: "Hamaney'in Öldürülmesi Terör Eylemi"


İran, dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in öldürülmesine yönelik tepkisini uluslararası platforma taşıdı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi üyelerine gönderdiği mektupta sert ifadeler kullandı.

Arakçi, Hamaney'in hedef alınmasının uluslararası hukukun temel ilkelerine açık bir saldırı olduğunu belirterek, bu eylemi "vahşi bir terör saldırısı" olarak tanımladı. İran'ın en üst düzey yetkilisinin kasıtlı şekilde hedef alındığını vurgulayan Arakçi, bunun devletler arası ilişkileri düzenleyen normlara ağır bir darbe olduğunu ifade etti.

Açıklamada, söz konusu saldırının yalnızca hukuki bir ihlal olmadığı, aynı zamanda küresel istikrarı tehdit eden tehlikeli bir gelişme olduğu belirtildi. Arakçi, bu tür eylemlerin "Pandora'nın kutusunu açabileceği" uyarısında bulunarak uluslararası sistemin temellerinin sarsılabileceğini dile getirdi.

İran, BM'ye yaptığı çağrıda ABD ve İsrail'in bu olay nedeniyle hesap vermesi için acil ve etkili adımlar atılmasını talep etti. Ayrıca BM'nin uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.