2026.02.02 16:43 Son Güncellenme: 2026.02.02 16:44 - DÜNYA
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD ile yürütülen temaslarda karşılıklı mesajların iletildiğini, sürecin çerçevesi ve yol haritasına ilişkin değerlendirme aşamasında olduklarını söyledi. Bekayi, yaptırımların kaldırılmasının İran için vazgeçilmez öncelik olduğunu vurguladı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, haftalık basın toplantısında ABD ile olası müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bekayi, taraflar arasında çeşitli mesajların karşılıklı olarak iletildiğini belirterek, "Mevcut durumda sürecin nasıl ilerleyeceği, hangi çerçevede yürütüleceği ve izlenecek yol haritasının ayrıntılarına ilişkin değerlendirme ve karar aşamasındayız. Umudumuz, bu sürecin ilerleyen aşamalarda sonuca ulaşmasıdır" dedi.
Son bir haftada ABD ve İsrail'in bölgede tansiyonu artıran adımlar attığını söyleyen Bekayi, buna karşılık İran'ın diplomatik temaslarını yoğunlaştırdığını ifade etti. Devlet başkanları düzeyinde üst düzey görüşmeler yapıldığını, Dışişleri Bakanı'nın çok sayıda ülkeyle telefon diplomasisi yürüttüğünü ve Türkiye ile Rusya'ya ziyaretler gerçekleştirildiğini aktardı.
Avrupa Birliği'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yönelik adımlarına da değinen Bekayi, Tahran'daki tüm Avrupa ülkeleri ve AB üyesi ülke temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını, İran'ın itirazlarının yazılı olarak iletildiğini söyledi. Bu adımı "stratejik bir yanlış hesaplama" olarak niteleyen Bekayi, kararın ABD ve İsrail'i memnun etmeye yönelik olduğunu savundu.
ABD'nin söylem ve eylemleri arasında ciddi bir çelişki bulunduğunu dile getiren Bekayi, Washington'un son yıllarda taahhüt ihlalleriyle güven kaybına yol açtığını ifade etti. ABD'nin bölgede attığı adımların uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyleyen Bekayi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu durum karşısındaki sorumluluğuna dikkat çekti.
Müzakerelerin içeriğine ilişkin iddiaları da yanıtlayan Bekayi, ana gündem maddesinin nükleer konu olduğunu belirterek, "Nükleer programa ilişkin kaygıların giderilmesi karşılığında İran'ın açık ve meşru talebi, halkına dayatılan haksız yaptırımların kaldırılmasıdır. Yaptırımların kaldırılması, her şartta İran için öncelik olmaya devam edecektir" dedi.
Öte yandan İran, Rusya ve Çin'in ortak askeri tatbikatlarına ilişkin iddiaları da yalanlayan Bekayi, tatbikat programlarında herhangi bir değişiklik olmadığını ve söz konusu deniz tatbikatlarının yıllık planlı faaliyetler kapsamında sürdürüldüğünü söyledi.