Bursa
Çok Bulutlu
16.3°
Gündem Bursa

Hürmüz Boğazı'nda askeri alarm: İran NOTAM yayımladı

2026.01.28 13:00 Son Güncellenme: 2026.01.28 13:00 - DÜNYA

İran, Hürmüz Boğazı çevresindeki hava sahasında 27-29 Ocak tarihlerinde yapılacak askeri atış faaliyetleri nedeniyle bölgeyi hava trafiğine kısıtladı.

Hürmüz Boğazı'nda askeri alarm: İran NOTAM yayımladı


İranlı yetkililer, Hürmüz Boğazı çevresinde gerçekleştirilecek askeri atış faaliyetleri nedeniyle NOTAM (Havacılık Duyurusu) yayımladı. Duyuruya göre, 27-29 Ocak tarihleri arasında boğaz hattında askeri faaliyetler yapılacak.

Yetkililer, atışların 5 deniz mili yarıçaplı dairesel bir alan içerisinde gerçekleştirileceğini, tatbikat süresince bölgedeki hava sahasının yer seviyesinden 7 bin 620 metreye (25 bin feet) kadar kısıtlı ve tehlikeli olarak değerlendirileceğini açıkladı. Bu süre zarfında bölgeden geçiş yapacak hava araçlarının yayımlanan NOTAM uyarılarını dikkate alması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan bölgede artan gerilim dikkat çekerken, ABD de Orta Doğu'da askeri hazırlık tatbikatı yapacağını duyurdu. ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı, CENTCOM sorumluluk sahasında birkaç gün sürecek bir hazırlık tatbikatı gerçekleştirileceğini açıkladı.

Tatbikatın, savaş hava gücünün konuşlandırılması, sevk edilmesi ve operasyonel sürdürülebilirliğin test edilmesi amacıyla yapılacağı belirtilirken, bölgesel ortaklıkların güçlendirilmesi ve esnek müdahale kapasitesinin artırılmasının hedeflendiği ifade edildi. ABD'nin bu açıklaması, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve beraberindeki savaş gemilerinin Orta Doğu'ya ulaştığının duyurulmasının hemen ardından geldi.