Her 3 kişiden 1'inde Hepatit B virüsü var

Türkiye'de Hepatit B ve C virüsleri yayılma oranı gün geçtikçe artıyor.

SAĞLIK, 28 Temmuz 2017 Cuma, 12:50
Her 3 kişiden 1'inde Hepatit B virüsü var

Türkiyede, herkese yakın olduğu belirtilen ve her 3 kişiden birinin Hepatit B virüsu ile karşılaştığı belirtildi.

29 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla açıklamada bulunan Düzen Sağlık Grubu'ndan Dr. Uğur Çiftçi, ülkemizde en sık Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin görüldüğünü belirterek, teşhis ve tanı ve önlemleri konusunda açıklamada bulundu.

HEPATİT B VE C VİRÜSÜ'NE DİKKAT

Hepatit A, B, C, D, E, F ve G keşfedilme sıralarına göre alfabetik isimlendirilmiş virüsleri belirttiğine dikkat çeken Dr. Uğur Çiftçi, "Ateş, kusma ve iştahsızlıktan idrar renginde koyulaşma, sarılık, dışkı renginde açılma ve üst karın ağrısına dek birçok belirti Hepatit hastalığına işaret edebiliyor. Virüslerden Hepatit B ve Hepatit C virüsü daha önemli. Çünkü kronikleşip karaciğer sirozu ve kansere neden olabiliyorlar." dedi.

ANNEDEN ÇOCUĞA BULAŞABİLİR

Dr. Uğur Çiftçi, anneden çocuğa bulaşma riskinin hepatit B'de biraz daha belirgin olduğunu belirtirken, "Şu an ülkemizde hamile bir kadın, sağlık kuruluşuna başvurmuşsa mutlaka hepatit testleri yapılıyor. Bu testler sonucunda eğer annede hepatit B veya hepatit C varlığı saptanmışsa buna göre önlem alınabiliyor." dedi.

HER 3 KİŞİDEN 1'İNDE HEPAPTİT B VİRÜSÜ VAR

Dr. Çiftçi açıklamasında, "Türkiye'de bugün her 3 kişiden yaklaşık 1'i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1'i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hepatit B ve C bulaşma sonrası yıllarca hiç belirti vermeyebilir. O dönemde ancak taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit edilir. Tanıda serolojik testler ve virüs tespitine dayalı PCR testlerinin yanı sıra, karaciğer hasarının tespiti için elastografi, invaziv bir yöntem olan biyopsiye tercih edilebilir." uyarısında bulundu.

HER GEÇEN GÜN CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIYOR

Hepatit hastalığı hakkında toplumsal bilincin geliştirilmesinde hastalıkla mücadelede öncelikli adımı oluşturduğunu belirten Çiftçi, "Özellikle Hepatit B ve C enfeksiyonları tanıda yaşanan gecikmeler ve tedavinin zorluğu nedeniyle tüm dünyada hala önemli bir sağlık sorunudur. Bu nedenle hepatit B'yi keşfeden ve hepatit B'ye karşı aşının gelişmesini sağlayan bilim adamı Baruch Samuel Blumberg'in doğum gününe ithafen her yıl 28 Temmuz günü 'Dünya Hepatit Günü' olarak anılıyor. Her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaşan hepatit hastalığı hakkında toplumsal bilincin geliştirilmesi, hastalıkla mücadelede öncelikli adımı oluşturuyor." dedi.

HEPATİT C AŞISI YOK

Hepatit B için aşı olduğunu ve Türkiye de dahil birçok ülkede aşı takvimine konduğunu hatırlatan Dr. Çiftçi, "Ancak hepatit C hastalığına karşı bir aşı henüz geliştirilmemiştir. Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi hepatitlerden korunmak kişisel korunma alışkanlıkları ve hijyen kuralları edinmemiz gerekir." diye konuştu.

GÜNDEM
Seçil Erzan'la aynı davada sanık olan Eligül'den Erzan'a 3 bin dolarlık tazminat davası
Yüksek kar getirili "Fatih Terim" fonu vaadiyle aralarında Arda Turan, Fernando Muslera ve Emre B...
GÜNDEM
MİT Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'ya nefes aldırmıyor
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde son bir haftada düzenl...
BURSA
Bursa'da İHA muhabirine saldıran şüphelilerden 2'si gözaltına alındı
Bursa'da dün akşam Podyum Park Eğlence Merkezi'nde çıkan silahlı kavgayı görüntüleyen İhlas Haber...
SPOR
Fenerbahçe 10 yıllık şampiyonluk hasretini sonlandırmak istiyor
Süper Lig'de son şampiyonluğunu 2013-2014 sezonunda yaşayan Fenerbahçe, birçok rekora imza attığı...
BURSA
İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir istifa etti
İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevini yaklaşık 2 yıldır sürdüren Tevfik Demir, hem ...
SİYASET
Bakan Tunç: "3 bin 384 hakim ve savcı adayı eğitim alacak"
Hakim Savcı Adayları Mezuniyet Ve Yeni Eğitim Dönemi açılış törenine katılan Adalet Bakanı Tunç, ...