Güneş çarpmasına dikkat!

Dahiliye Uzmanı Dr. Yunus Gül, serin havaların geride kaldığı, sıcak ve nemli havaların yoğunluk kazandığı bu günlerde, güneş çarpmasına karşı dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

SAĞLIK, 15 Temmuz 2019 Pazartesi, 10:10
Güneş çarpmasına dikkat!

Özel İbni Sina Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yunus Gül, yaşlı, çocuk, hipertansiyon, şeker hastaları, kalp ve damar hastalıkları, fazla kiloları, kronik bir hastalığı olan kişilerin güneş çarpmasına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. 
Dr. Gül, bu tür şikayetleri olan kişilerin öğlen saatlerinde dışarı çıkmaması, mecburi durumlarda ise önlem almalarını, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için özellikle kafa kısmını kapatmaları gerektiğini kaydetti. 

"Mutlaka önlem alınmalı" 
Güneş çarpmasına karşı mutlaka önlem alınması gerektiğini anlatan Dr. Gül, "Sıcak ve nemli havaların halsizlik, aşırı yorgunluk, güneş çarpması, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, nabız hızında artma, solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü, göz çukurlarının belirginleşmesi, görme netliğinin bozulmasına sebebiyet vermektedir. Önlem alınmadığı taktirde, komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya şuur kaybı yaşanmaktadır. Bu tür belirtilerden herhangi birini yaşayanların hemen serin ve hava akımı olan bir yere geçerek, bol sıvı içmeleri ve en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekmektedir" dedi. 

"Bol ve açık renkli giysiler giyinilmeli" 
Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücudun ısısının da arttığını belirten Dr. Gül, "Ani hava değişiminden dolayı vücut bu yeni duruma alışmaya çalışmaktadır. Terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Ayrıca, herhangi bir hastalığa bağlı ilaç kullanımı ise terlemeyi artırır. Saat 11.00-16.00 arasında güneş ışınlarının en etkili olduğu bir zaman dilimidir. Bunun için dışarıya çıkılacağı zaman bol ve açık renkli giysiler giyinilmeli. Dışarıda çalışmak zorunda kalanların ise mutlaka ve mutlaka korunmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 

"Sabah veya akşam spor yapılmalı" 
Sabahın erken saatlerinde ya da akşamın serinliğinde spor yapılması gerektiğini belirten Dr. Gül, "Bu zaman dilimi dışında spor yapanların aşırı sıvı kaybettiklerini ve yetersiz sıvı alımı sonucunda ise terlemeyle birlikte vücutta hızla bir su ve tuz kaybı meydana gelmektedir" dedi. 

BURSA
Bursa'da 1 Mayıs coşkusu yaşandı
Dünyanın birçok yerinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bursa'da da coşku ile kutlandı.
BURSA
Tarladan su motoru çalan hırsızlar yakalandı
Bursa'nın Karacabey ilçesi Ova Esemen Mahallesi'nde bir çiftçiye ait çalınan su motoru Jandarma S...
BURSA
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay: "İşçilerin yeni bir anayasaya ihtiyacı var"
Bursa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde bir araya gelen binlerce işçiye seslenen TÜRK-İŞ Gene...
BURSA
Okulun çatlayan bahçe duvarları tehlike saçıyor
Bursa'nın Mudanya ilçesinde 12 Eylül İlkokulu'nun çürüyen ihata duvarı tehlike saçıyor. 12 Eylül ...
BURSA
Bursa'da 1 Mayıs coşkusu
Bursa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkulu kalabalık ile kutlanmaya başladı.
GÜNDEM
Takıntılı aşığın korkunç planı karteldeki yağ kaçağıyla ortaya çıktı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde eski kız arkadaşının sevgilisinin aracına dinamit görünümlü düzenek...