Bursa
Çok Bulutlu
14.2°
Gündem Bursa

Gemlik Körfezi'nde Tehlikeli Misafir: Benekli Balon Balığı Yakalandı

2025.11.17 10:39 Son Güncellenme: 2025.11.17 10:42 - BURSA

Gemlik Körfezi'nde amatör tekne oltacısı Ömer Pişman, son derece tehlikeli ve ender görülen benekli balon balığını yakalayarak hem bölge balıkçıları hem de çevre gönülleri arasında alarma yol açtı. Uzmanlar, bu türün Marmara Denizi'ne artan su sıcaklıkları nedeniyle mi göç ettiği yoksa limanlara yanaşan gemilerin balans sularıyla mı taşındığının henüz net olmadığını belirtiyor.

Gemlik Körfezi'nde Tehlikeli Misafir: Benekli Balon Balığı Yakalandı

Benekli balon balığı, yenildiğinde ölümcül zehir içeriyor, hızla çoğalıyor ve diğer balık türleri ile ekosistem için ciddi tehdit oluşturuyor. Mevzuat gereği, türün karaya çıkarılması yasak. Ömer Pişman, gerekli prosedürlere uygun şekilde balığı imha ederek denize geri bıraktı.

Bölgedeki balıkçılar ve çevreciler, yetkililere acil çağrıda bulunarak Körfez'de istilacı tür taraması yapılmasını, su sıcaklığı artışlarının bilimsel olarak incelenmesini ve hem balıkçılara hem halka yönelik uyarı çalışmalarının hızlandırılmasını talep etti. Ayrıca, gemi kaynaklı taşınma ihtimaline karşı limanlarda denetimlerin artırılması gerektiği vurgulandı.

Gemlik Körfezi'nde benekli balon balığının görülmesi, sadece bir balığın yakalanması anlamına gelmiyor; Marmara ekosisteminin geleceğine dair önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Yetkililerin hızlı müdahalesi, hem balıkçıların güvenliği hem de bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması için büyük önem taşıyor.