Gündem Bursa

Erdoğan: Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne desteğimiz sürecek

2026.07.31 09:52 Son Güncellenme: 2026.07.31 09:52 - SİYASET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin Lübnan'ın güvenliği ve egemenliği için yürütülecek girişimlerde yer almak istediğini açıkladı.

Erdoğan: Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Lübnan'ın güvenliği ve egemenliğinin korunmasına yönelik tüm girişimlerde yer almak istediğini söyledi. Erdoğan, Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne verilen desteğin devam edeceğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Lübnan'ın egemenliğine destek mesajı

Erdoğan, görüşmede İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki işgali ve bölgesel gelişmelerin ele alındığını belirtti. Türkiye'nin, dost ve kardeş ülke olarak gördüğü Lübnan'ın egemenliği ile toprak bütünlüğüne verdiği desteği sürdüreceğini ifade eden Erdoğan, Orta Doğu'da hedeflenen istikrar, barış ve iş birliği ortamından en fazla yarar sağlayacak ülkelerden birinin Lübnan olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan'ın uzun yıllardır bölgesel güçlerin rekabet ve çatışmalarından olumsuz etkilendiğini belirterek, kalıcı istikrarın önemine dikkat çekti.

Kurumsal kapasite ve insani destek sürecek

Erdoğan, Avn'ın son dönemde yürüttüğü diplomatik girişimleri yakından takip ettiklerini ve Türkiye'nin bu süreçte nasıl katkı sağlayabileceğini değerlendirdiklerini ifade etti. İki ülke ilişkilerinin farklı alanlarda geliştirilmesi imkanlarının görüşüldüğünü kaydeden Erdoğan, Lübnan'ın kurumsal kapasitesinin artırılması için desteklerin devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin Lübnan'a yönelik insani ve teknik yardımlarını sürdüreceğini belirten Erdoğan, Lübnan ile Suriye arasında gelişen diyaloğun her iki ülke açısından faydalı olduğunu düşündüklerini ve ilişkilerin güçlenmesi için katkı vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

UNIFIL sonrası döneme dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) görev süresinin yakında sona erecek olmasının önemine değinerek, "Mevcut uluslararası gücün geri çekilmesinden sonra bölgede güvenliğin desteklenmesi ve Lübnan'ın egemenliğinin temini için başlatılacak tüm girişimlerde Türkiye olarak yer almak istiyoruz. Tabii güvenlik bağlamında Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne desteğimiz de sürecek" dedi.

Güney Lübnan'ın yeniden inşası için destek

Erdoğan, İsrail'in 2 Mart 2026'da Lübnan'a yönelik başlattığı saldırılardan bu yana 4 bin 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 2 binden fazla kişinin yaralandığını ve yaklaşık 1 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı. Lübnan halkına başsağlığı dileyen Erdoğan, Türkiye'nin saldırılara ilk günden itibaren güçlü tepki veren ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

İsrail'in işlediği insanlık suçlarını uluslararası gündemde tuttuklarını belirten Erdoğan, saldırıların ve işgalin sona erdirilmesi için yürütülen diplomatik girişimleri yakından takip ettiklerini kaydetti. Güney Lübnan'ın yeniden inşası konusunda Türkiye'nin elinden gelen desteği sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Avn: "Tek devlet, tek ordu, tek otorite"

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ise Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasında köklü ilişkilere sahip olduklarını söyledi. İş birliğini hem iki halkın yararına hem de bölgesel istikrara katkı sağlayacak şekilde geliştirme konusunda ortak irade bulunduğunu belirtti.

İsrail ile yaşanan savaş nedeniyle büyük kayıplar verdiklerini ifade eden Avn, çok sayıda ailenin yerinden edildiğini ve ülkenin önemli ölçüde tahrip olduğunu söyledi. Lübnan'ın egemenliğini korumak, ülkeyi yeniden imar etmek ve halka istikrarlı bir gelecek sunmak için çalıştıklarını vurgulayan Avn, İsrail'in Lübnan topraklarından tamamen çekilmesini, yerlerinden edilen vatandaşların evlerine dönmesini ve yeniden imar sürecinin hızlandırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Avn, meşru devlet güçlerinin ülke genelinde yeniden otorite tesis etmesi için çalıştıklarını ifade ederek, "Topraklarımızın her karışında devletin hâkimiyetini sağlamak, tek devlet, tek ordu ve tek otorite anlayışıyla hareket etmek en temel hedefimizdir. Bunu ulusal onurumuzdan hiçbir şekilde taviz vermeden gerçekleştirmeye kararlıyız. Kardeş ya da dost ülke fark etmeksizin, hiç kimsenin Lübnan'ın egemenliğine müdahale etmesine izin vermeyiz" dedi.

Atatürk'ün sözünü hatırlattı

Türkiye ile Lübnan arasındaki tarihi bağlara dikkat çeken Avn, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta barış, cihanda barış" sözünün bugün çok daha büyük anlam taşıdığını söyledi. İç barışın güçlü devlet, güçlü kurumlar, güçlü ekonomi, adalet ve bağımsızlıkla mümkün olacağını belirten Avn, uluslararası barışın ise ülkelerin egemenliğine saygı gösterilmesiyle sağlanabileceğini ifade etti.

Türkiye ile Lübnan ilişkilerinin daha ileriye taşınmayı hak ettiğini vurgulayan Avn, son 70 yılda Türkiye'yi ziyaret eden üçüncü Lübnan Cumhurbaşkanı olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Ziyaretin, bölgenin geleceğinin yeniden şekillendiği kritik bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Avn, iki ülkenin önümüzdeki dönemde bölgesel istikrarın inşasında önemli rol üstleneceğine inandığını dile getirdi.

Türkiye'ye teşekkür etti

Avn, Türkiye Cumhuriyeti'ne, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına, Lübnan'ın en zor dönemlerinde sağladıkları destek nedeniyle teşekkür etti. Beyrut Limanı patlamasının ardından Türkiye'nin yaptığı yardımların unutulmayacağını belirten Avn, Lübnan ordusuna verilen desteği ve Türkiye'nin UNIFIL bünyesinde üstlendiği rolü de takdir ettiklerini söyledi.

Ömer Faruk Daşkın