Bursa
Hafif Sağanak Yağışlı
10.9°
Gündem Bursa

Bursa'da zirai donun faturası ağır olacak

2025.04.14 10:04 Son Güncellenme: 2025.04.14 10:05 - BURSA

Bursa'da etkili olan zirai don, bazı ilçelerdeki meyve ağaçlarında büyük kayıplara yol açtı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, üreticilerden gelen ihbarlar doğrultusunda sahada hasar tespit çalışmalarına başladı. İlk incelemelere göre, ilçe bazında değişmekle birlikte meyve ağaçlarında %30 ila %80 arasında zarar oluştuğu belirlendi.

Bursa'da zirai donun faturası ağır olacak

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Bursa genelinde meyve üretiminin yaklaşık %70'inde hasar meydana geldiğini belirtti. Özellikle kiraz, erik, kayısı, şeftali, nektarin ve ceviz ağaçlarının büyük zarar gördüğünü kaydeden Çakmak, İznik, Orhangazi, İnegöl ve Kestel gibi ilçelerde kayıpların daha ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı.

Geç dönem donlarının, meyve ağaçlarının çiçek ve tomurcuk dönemine denk gelmesi nedeniyle etkisinin daha ağır olduğunu ifade eden Çakmak, "Bu şartlar altında tüm çiçek ve tomurcuklar zarar gördü. Zirai donun Bursa'daki etkisi çok büyük oldu" dedi.

Çakmak, benzer zararların Türkiye genelinde de yaşandığına dikkat çekerek, bu yıl meyve fiyatlarında artış olabileceğini belirtti. Üreticilerin mağdur olduğunu söyleyen Çakmak, yalnızca sigorta kapsamındaki çiftçilerin değil, zarara uğrayan tüm üreticilerin desteklenmesi gerektiğini savundu. Don olayının yaşandığı bölgelerin hızla afet bölgesi ilan edilmesini talep eden Çakmak, "Çiftçilerin en azından zararları karşılanmalı. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, gerçekten çok üzgünüz" ifadelerini kullandı.