BTK'dan iyi 'dijital vatandaş' açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), interneti doğru ve etik kullanan kişinin iyi bir "dijital vatandaş" olduğunu duyurdu. İyi bir dijital vatandaş olmanın şartlarını da açıklayan BTK, "İnternette bulduğunuz her bilgiye eleştirel bir gözle bakmalı ve en az 3 kaynaktan kontrol etmelisiniz" uyarısında bulundu

TEKNOLOJİ, 05 Eylül 2017 Salı, 11:37
BTK'dan iyi 'dijital vatandaş' açıklaması

İnsanlar artık yüz yüze etkileşimden çok çevrimiçi ortamlarda iletişime geçmeye başladı. Bu da iyi bir dijital vatandaş olma algısını, yani gerçek hayatta olduğu gibi sanal ortamda da hak, hukuk ve sorumluluklar çerçevesinde etik algısını da gözeterek hareket etme ihtiyacını doğurdu. BTK, 'iyi bir dijital vatandaş' olmanın kurallarını açıkladı. BTK, interneti doğru, etkili ve etik kullanma becerisinin kişinin iyi bir "dijital vatandaş" olduğunuzun delili olduğuna dikkat çekti. BTK, iyi bir dijital vatandaş olmanın kurallarını şöye açıkladı: "İlk olarak internete her an erişebilme ve arama motorlarını etkin kullanabilme imkânına sahip olmalısınız. İnternette bulduğumuz her bilgiye eleştirel bir gözle bakmalı ve en az 3 kaynaktan kontrol etmelisiniz. İnternette alışveriş yapma ve bankacılık hizmetlerinden yararlanma konusunda yeterli bilgiye sahip olup olmadığınızı bilmelisiniz. Bilgiye ulaştığınız veya gezindiğiniz siteleri iyi tanımalısınız. En önemli kural şudur; gerçek hayatta yapmayacağınız hiçbir şeyi, internetteyken de yapmayın."
İnternette hırsız duruma düşmeyin
Açıklamada, internetten bir bilginin herkese açık veya kopyalanabilir olmasının, onun çalınabilecek anlamına gelmeyeceği vurgulandı. Açıklamada, "Hırsız durumuna düşmemek için kullandığınız her bilginin kaynağını belirtmeyi ihmal etmeyin. Dijital araçları kullanırken ahlaki olarak doğru kararlar alabilmenin yanında, başkalarına zarar vermekten de özenle kaçınmalısınız. Herhangi bir platformda görüş bildirirken veya yorum yaparken tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi saygılı olmalısınız. İnternet ortamında işlenen suçlar ve mücadele yöntemlerine karşı bilinçli olmalısınız. Unutmayın, bilgileriniz size özel ve kişiseldir. Güvenliğiniz için güçlü şifreler kullanın ve özel bilgilerinizi hiç kimseyle paylaşmayın. Çevrimiçi teknolojileri kullanırken, bu teknolojilerin size hükmetmesine izin vermeyin. Zamanı verimli kullanın, zamanı belirleyin. Böylelikle olası sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskiniz de minimum seviyeye inecektir. Beyaz bir kâğıda mürekkepli kalem ile yazdığınız yazıyı kolayca silebilir misiniz? Tıpkı bunun gibi internette yaptığınız her paylaşım ardınızda silinmez izler bırakacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak çocuklarınızı ve kendinizi internetin tehlikelerinden koruyabilmelisiniz. Son olarak internete bağımlı olmayın, sadece bağlanın."

EĞİTİM
KPSS başvuruları başladı
Ölçe, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), Kamu Personel Seçme Sınavı oturumlarının ge...
BURSA
Osmangazi çağrı merkezi 24 saat hizmette
Osmangazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde 24 saat hizmet veren ça...
BURSA
Endüstriyel yemek sektöründen kırmızı ve beyaz et fiyatlarına tepki
Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının hızla yükselmesi endüstriyel yemek sektörünün tepkisine sebep ol...
BURSA
Bursa'da silahlı kavganın sebebi ortaya çıktı...6 şüpheli 4 silahla yakalandı
Bursa'da aralarında daha önceden husumet bulunan taraflar arasında çıkan silahlı kavgada birbirle...
TEKNOLOJİ
Çin Ay'ın karanlık yüzüne uzay aracı gönderdi
Çin, Ay'ın karanlık yüzünden örnek toplamak üzere Chang'e-6 keşif aracını uzaya gönderdi.
BURSA
Yıldırım'da temizlik seferberliği
Yıldırım Belediyesi 'Daha Temiz Bir Yıldırım' için çalışmalarını sürdürüyor.