2025.12.13 16:06 Son Güncellenme: 2025.12.13 16:07 - SİYASET
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da düzenlenen Al Sharq Youth 9. Uluslararası Konferansı'nda, İslam dünyasının parçalı yapısının tehditlere zemin oluşturduğunu belirterek Filistin'i "İslam dünyasının pusulası" olarak tanımladı. İsrail'in saldırılarına karşı cesur, ortak ve uzun vadeli adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
İstanbul'da düzenlenen "Al Sharq Youth 9. Uluslararası Konferansı"na katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünya düzeninin kırılganlaştığı bir dönemde bölgesel işbirliği, İslam dünyasının birliği ve Filistin meselesine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasına küresel dengelerdeki değişimlere dikkat çekerek başlayan Fidan, "Denge güçleri değişiyor. Dünyanın birçok yerinde çatışmaların devam ettiği, krizlerin birbirini beslediği bir dönemden geçiyoruz" dedi. Bu ortamda İslam ülkelerinin sadece ekonomik ve siyasi değil, güvenlik açısından da ortak bir vizyon ortaya koymak zorunda olduğunu söyledi.
Filistin'in İslam dünyası için taşıdığı öneme değinen Fidan, şu ifadeleri kullandı:
"İslam dünyamızda maneviyatımızı dahi tehdit eden bir olgu var. Filistin, bizim için bir pusuladır. İslam dünyasının ana amacıdır. İsrail'in saldırganlığını püskürtmek ve yayılmacılığını durdurmak için cesur adımlar atmamız gerekiyor."
Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu işbirliğinin sürdürülmesi adına yoğun çaba gösterdiğini belirten Bakan Fidan, eksikliğin kabiliyetlerde değil, "cesaret ve sahiplenmede" olduğunu vurguladı. Bölgesel sahiplenmenin doğru dış politika için temel olduğunu kaydetti.
Fidan ayrıca İsrail'in Gazze ve Suriye'deki saldırılarının bölgesel istikrarı tehdit ettiğini, bu nedenle uluslararası toplumu birleşik bir tutum sergilemeye çağırdıklarını söyledi. BM Genel Kurulu'ndaki Gazze toplantısına da değinen Fidan, Türkiye'nin sadece tepki göstermediğini, aynı zamanda üzerinde uzlaşı sağlanabilecek bir barış planı için çalıştığını hatırlattı.
"Ateşkes barış değildir," diyen Fidan, adalet için egemen, özgür ve yaşanabilir bir Filistin devletinin kurulmasının şart olduğunu belirtti.
Suriye meselesine de değinen Bakan Fidan, Türkiye'nin halkın özgürlük taleplerinin yanında olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Terörden ve işgalden arınmış birleşik bir Suriye için ABD yönetimi, yerel aktörler ve uluslararası taraflarla işbirliği yürütüyoruz."
Konferanstaki konuşması boyunca bölgesel dayanışmanın önemini vurgulayan Fidan, İslam dünyasının ortak strateji geliştirmedikçe dış tehditlere açık kalacağını sözlerine ekledi.