Bursa
Parçalı Bulutlu
27.6°
Gündem Bursa

Bahçeli: Türkiye, Avrupa için bir seçenek değil, stratejik bir zorunluluktur

2026.07.14 12:43 Son Güncellenme: 2026.07.14 12:43 - SİYASET

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı açısından vazgeçilmez bir ülke olduğunu belirterek, NATO, Türkiye-AB ilişkileri, ABD-İran gerilimi ve 15 Temmuz'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bahçeli: Türkiye, Avrupa için bir seçenek değil, stratejik bir zorunluluktur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. NATO Ankara Zirvesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri, savunma sanayii, ABD-İran gerilimi ve 15 Temmuz darbe girişiminin 10. yılına değinen Bahçeli, Türkiye'nin küresel siyasetteki stratejik konumuna dikkat çekti.

Bahçeli, NATO Zirvesi'nin yalnızca diplomatik bir toplantı olmadığını belirterek, Türkiye'nin tarihi birikimi, siyasi iradesi ve savunma kapasitesiyle yeni dönemin kurucu aktörlerinden biri haline geldiğini söyledi. Savunma sanayiindeki yerli ve milli üretimin önemine vurgu yapan Bahçeli, müttefik ülkelerin uyguladığı ambargo ve kısıtlamaların ittifak ruhuna zarar verdiğini ifade etti.

ABD ile İran arasında yaşanan gerilime de değinen Bahçeli, İran'ın mutabakat sürecinin tarafıyken saldırıya uğradığını savunarak, uluslararası anlaşmaların devletlerin taahhüdü olduğunu ve tek taraflı kararlarla geçersiz kılınmasının güven sorununa yol açacağını dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik yaklaşımını da eleştiren Bahçeli, Türkiye'nin Avrupa için yalnızca bir alternatif değil, güvenlik, enerji arzı, ticaret yolları ve jeopolitik denge açısından vazgeçilmez bir stratejik gerçeklik olduğunu söyledi. Avrupa'nın Türkiye'yi kriz dönemlerinde hatırlayan bir anlayıştan vazgeçmesi gerektiğini belirten Bahçeli, ilişkilerin karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmasının sonunda 15 Temmuz darbe girişiminin 10. yılına değinen Bahçeli, FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, örgütün tamamen etkisiz hale geldiğinin düşünülmesinin yanlış olacağını söyledi. Ayrıca 15 Temmuz şehitlerini rahmetle andı, gazilere sağlık ve uzun ömür diledi.