Bursa
Parçalı Bulutlu
19.7°
Gündem Bursa

Bahçeli'den Trump ve Netanyahu'ya eleştiri: "Zora dayalı hegemonyanın sürdürülemezliği görülmedi"

2026.04.07 11:37 Son Güncellenme: 2026.04.07 11:37 - SİYASET

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında küresel krizlere ve bölgesel çatışmalara dikkat çekti. Trump ve Netanyahu'nun politikalarını eleştiren Bahçeli, Türkiye'nin tarihî ve jeopolitik sorumluluklarına vurgu yaptı.

Bahçeli'den Trump ve Netanyahu'ya eleştiri: "Zora dayalı hegemonyanın sürdürülemezliği görülmedi"


Bahçeli, konuşmasına merhum MHP lideri Alparslan Türkeş'i vefatının 29. yıldönümünde rahmet ve minnetle anarak başladı. Türkeş'in Türk milliyetçiliğini teorik bir çerçeveden çıkarıp milletin vicdanına yerleştirdiğini, devletin bekası ve Türk birliğinin önemini her zaman savunduğunu söyledi.

Dünyada mevcut değerler sisteminin çöktüğüne dikkat çeken Bahçeli, eski düzenin anlam kodlarının ortadan kalktığını, yeni egemenlik formlarının ise henüz oluşmadığını belirtti. Küresel kriz ortamında Türkiye'nin milli birlik ve beraberlik temelinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bahçeli, Trump ve Netanyahu'yu hedef alarak "Zora dayalı hegemonyanın sürdürülemez olduğunu göz ardı etmiş ve tarih dışı bir tutumla telafisi zor bir hata yapmışlardır" dedi. İran'a yönelik saldırılar ve enerji krizine değinen Bahçeli, bölgesel gerilimlerin dünya istikrarını tehdit ettiğini belirtti.

Türkiye'nin krizleri yönetme kapasitesine de dikkat çeken Bahçeli, ülkenin diplomasi ve askeri gücünün bölgesel dengeyi sağladığını vurguladı. Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki arabuluculuk rolü ile Türkiye'nin etkin diplomatik konumunun somutlaştığını söyledi.

Enerjinin stratejik önemine de değinen Bahçeli, küresel enerji sisteminin tehdit altında olduğunu ve bunun tüm ülkeleri etkileyebileceğini ifade etti. Türkiye'nin bu tehditler karşısında güçlü bir konumda olduğunu, milletin birliği ve devletin bekasının her türlü girişimin önünde olduğunu belirtti.

MHP lideri, konuşmasında CHP ve muhalefeti de eleştirerek, sorunların çözümü yerine çıkarcı ve basit bir tutum sergilediklerini söyledi. Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi'nin sadece krizleri izleyen değil, gerektiğinde yön veren, uyaran ve milli duruşunu ortaya koyan bir parti olduğunu vurguladı.