2026.01.01 11:20 Son Güncellenme: 2026.01.01 11:20 - DÜNYA
Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Zelenskiy ve Ukrayna heyetinin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Almanya'dan yetkililerle telefon görüşmesi yaptı. Witkoff, görüşmede barış sürecinde atılacak adımlar, güvenlik garantileri, çatışmayı önleme mekanizmaları ve Ukrayna'nın savaş sonrası toparlanmasına yönelik "refah paketi" üzerinde durulduğunu açıkladı.
ABD ile Avrupalı ülkeler arasında Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin diplomatik temaslar sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rustem Umerov'un yanı sıra Almanya, Fransa ve İngiltere'den ulusal güvenlik danışmanlarıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini duyurdu.
Witkoff'un paylaşımına göre görüşmeye Almanya Ulusal Güvenlik Danışmanı Günter Sautter, Fransa Ulusal Güvenlik Danışmanı Emmanuel Bonne ve İngiltere Ulusal Güvenlik Danışmanı Jonathan Powell katıldı. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in de görüşmede yer aldığı belirtildi.
Witkoff, temasları "verimli" olarak niteleyerek, "Avrupa'daki barış sürecinde bir sonraki adımların ilerletilmesini ele aldık" dedi. Görüşmede müzakerelerin pratik biçimde nasıl ilerletilebileceğine odaklandıklarını belirten Witkoff; güvenlik garantilerinin güçlendirilmesi, savaşın sona erdirilmesi ve yeniden başlamasını önleyecek etkili çatışma önleme mekanizmalarının geliştirilmesi konularının masaya yatırıldığını ifade etti.
Açıklamada ayrıca, Ukrayna'nın savaş sonrası dönemde ayakta kalması ve gelişimini sürdürebilmesi için bir "refah paketi" üzerinde de çalışıldığı, bu başlıkların yeni yılda da koordinasyon içinde ele alınmaya devam edeceği kaydedildi.