9'uncu Uludağ Nöroloji Günleri'nde "Yeni Tedavi Yöntemleri"
2014.03.14 15:58
Son Güncellenme: 2014.03.14 15:58
-
BURSA
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Uludağ Nöroloji Günleri, Uludağ Karinna Otel'de başladı. 16 Mart 2014'e kadar devam edecek olan bilimsel oturumlarda nörolojik hastalıklarda tedavi yöntemleri ele alınıyor.
Her yıl ele alınan konular ile nöroloji uzmanlarının mezuniyet sonrasındaki eğitimlerine büyük katkı koyan 9'uncu Uludağ Nöroloji günlerinde bu yıl, Demans, Parkinson-Hareket Bozuklukları, Epilepsi, Multipl Skleroz, Beyin Damar Hastalıkları, Baş ağrısı gibi konularda tedavi yöntemleri ele alınıyor. Uludağ Karinna Otel'de başlayan bilimsel toplantılar Türkiye'nin dört bir yanından gelen 300'e yakın nöroloji uzmanının katılımıyla devam ediyor.
Burkon Kongre ve Turizm tarafından organize edilen etkinliğin birinci gününde Elektroensefalografi (EEG) kursu yapıldı. 9'uncu Nöroloji Günleri'nin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, katılımcıların 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı. Açılış konuşmasının ardından Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Selçuk Kırlı'nın Türklerin Orta Asya ve Anadolu'daki işaretlerini anlatan "İzler" isimli sunumu, katılımcılardan büyük ilgi gördü. 14 Mart Tıp Bayramı ve Uludağ Üniversitesi ile Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nın kuruluşunun 40'ıncı yılı anısına ise mezun Nöroloji Uzmanlarının buluşması gerçekleştirildi.NÖROLOJİ'DE
YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu hareket, denge ve duyu ile ilgili bozuklukların yanı sıra psikiyatrik rahatsızlıklara da neden olan Multipl Skleroz'un tedavi yöntemlerinde önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Zarifoğlu, "Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara göre daha çok gençlerde görülen Multipl Skleroz normal belirtiler ve ataklar ile başlamasına karşılık hızla kötüleşebilen bir forma sahip. Enjeksiyon tedavisinin uygulandığı hastalıkta günümüzde ağızdan alınan ilaçla yeni bir tedavi yöntemleri mevcut. Bu hastanın tedavi sürecinde ve sonrasında daha çabuk toparlanmasını sağlıyor" dedi. Multi Skleroz'un yanı sıra Epilepsi, Demans, Beyin Damar Hastalıklarında da yeni gelişmeler ve tedavi yöntemleri olduğunu ifade eden Zarifoğlu, Tıp Fakültesi Nöroloji / Nöroşirürji kliniklerinin Epilepsi Cerrahisini başarıyla uyguladıklarına dikkat çekti.
MİGRENE DİKKAT
Genel anlamda hastane başvurularına bakıldığında baş ağrısı şikayeti ile yapılan başvuruların üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, "Toplumumuza son bir yıl içerisinde başınız ağrıdı mı diye sorduğumuzda yüzde 50'sinden evet cevap alıyoruz. Bu dilimi sınıflandırdığınız zaman ise yüzde 16,4'ü migren nedeniyle, yüzde 30 civarında gerilim tipi baş ağrısı, kalan yüzdelik dilimde ise seyrek görülen baş ağrıları olduğunu görüyoruz" dedi. Bu noktada kronikleşen baş ağrılarının önemli bir konu olduğunu değinen Zarifoğlu bir ayda 15 günden fazla devam baş ağrısının migrenin kronik formu nedeniyle oluşabildiğini söyledi. Son olarak başka bir nedene bağlı oluşan ikincil baş ağrılarının çoğunlukta olmadığına vurgu yapan Zarifoğlu, "Baş ağrısı bir belirtidir. Çeşitli durumlarda kendisini gösterebilir. Buna karşılık toplamda her 10 baş ağrısından sadece bir tanesi ikincil bir nedenden dolayı oluşan belirtidir" diye konuştu.