Gündem Bursa

18 yaş altı suçlara yönelik yeni düzenleme teklifi

2025.10.03 14:16 Son Güncellenme: 2025.10.03 14:17 - SİYASET

AK Parti, 18 yaş altındaki çocukları suç örgütlerine üye yapan yöneticilere ağır cezalar getiren yeni bir yasa teklifi hazırladı. Teklif kapsamında, suç örgütü yöneticilerine 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Suç örgütü silahlıysa ceza yarı oranında artırılacak ve suçun niteliğine göre cezalar daha da ağırlaştırılacak.

18 yaş altı suçlara yönelik yeni düzenleme teklifi

15-18 yaş arasındaki suçlulara ilişkin düzenlemelerde ise ceza indirim oranları düşürülecek. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 27 yıl olarak belirlenecek, müebbet hapis cezası ise 15 yıldan 18 yıla çıkarılacak. Suçun kastı, ağırlığı, amacı, işleniş şekli ve failin suç geçmişi yargılama sırasında dikkate alınacak; hakim, ceza indirimi uygulamama yetkisine sahip olacak.

18 yaş altı suçlular için iyi hal durumu bulunmayan faillerin eğitimevi yerine kapalı cezaevine gönderilmesi planlanıyor. Ayrıca 10 yıldan fazla hapis cezası alan 18 yaş altı suçlular doğrudan çocuk kapalı cezaevine sevk edilecek.