Risk budur!

Samet Çayır 27 Kasım 2018 Salı, 19:57

Bazı insanlar garanticidir, çok olağanüstü bir durum olmadıkça rahatını bozmak istemez. Bazıları da refahını bozmak için adeta sebep arar. Çünkü yapamadığı ve yapması gerektiği bir şeyler olduğunu düşünür. Hırs küpüdür ve işini severek yapar. İkinci örnekteki insanlar, hayatlarında sürekli tehlikeli kararlar alırlar. Samet Aybaba da bu karakterde bir teknik direktör olduğunu, sezon başında verdiği tehlikeli kararla gösterdi. Şimdi, ''Bursaspor gibi Türkiye'nin en gözde kulüplerinden birine gelmenin neresi risk? denilebilir; fakat durum biraz farklı.

MODERN FUTBOLDA TOPUN AĞZINDA HOCALAR VAR
Hiçbir insan, parasının geç veya eksik ödendiği bir yerde çalışmak istemez. Bilerek düşük performans göstermese bile, hakkı olanı alamadığı için yaptığı iş her ne olursa olsun, o işin kalitesi düşer. Futbolda bu durum daha da ileri ve berbat bir seviyede. Birçok kulüpte parası geç ödenen oyuncular, kaba tabirle 'salma' yapıp maçları kaybettiriyor. Günümüz futbolunda da 5-6 maç kaybettiğinizde fatura eskisi gibi direkt olarak yönetimlere değil, teknik direktörlere kesiliyor.

İşte bu bağlamda Aybaba'nın sezon başındaki Bursaspor tercihi büyük bir riski içinde barındırıyordu. Sivasspor'da güzel bir sezon geçiren ve maddi konularda bir sıkıntı yaşamayan hoca, mali çöküşün yanı sıra şu sıkıntıları da bilerek şehre Özlüce'ye geldi:

- Kadronun komple değişmesi gerekiyordu
- Taraftarın artık başarısızlığa ve kötü futbola tahammülü kalmamıştı
- İki sezonluk psijkolojik çöküşün ardından şehirdeki olumlu havayı değiştirmek çok zordu


BİRBİRLERİNİ ÇOK İYİ TAMAMLADILAR
İsterse dünyanın en büyük kulübü olsun, böyle bir durumda bu imzayı atmak bildiğiniz kumardır. Ama Samet hoca bunu göze aldı ve şu anda ulusal medyada en çok konuşulan hoca oldu. Bunu da Vakıfköy'den gençleri çıkararak başardı. Zaten en iyi yaptığı şey bu olduğu için, Bursaspor ile hoca birbirini çok iyi tamamladı. Vakıfköy'den Timsah Arena'ya ve Türkiye'ye sunduğu genç yetenekler sayesinde, gençleşme sürecinde olan A Milli Futbol Takımı için birçok isim tarafından dillendirildi ve şu anda yeniden ülkenin en popüler hocalarından biri oldu. Hatta Bursaspor 2-3 maç üst üste kazansa, durum bambaşka bir boyuta da taşınabilir.

Gerçek şu ki; eğer hoca sezon başında bu riskli kararı vermeseydi, şu anda her ulusal kanalda Türkiye futbolunun en kritik görevi için öneriliyor olmayacaktı.

Yani risk, tam anlamıyla budur!