Yarım asır sonra İznik'te tezgah sesleri

İznik Belediyesi hayata geçirdiği "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi çerçevesinde 28.belgeselinde İznik, Derbent Mahallesi'nde dokuma ustalığı yapan 61 yaşındaki Hasibe Çiçek'in hayatını ve mesleğini ele aldı.

YAŞAM, 26 Nisan 2023 Çarşamba, 12:06
Yarım asır sonra İznik'te tezgah sesleri

İznik Belediyesi hayata geçirdiği "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi çerçevesinde 28.belgeselinde İznik, Derbent Mahallesi'nde dokuma ustalığı yapan 61 yaşındaki Hasibe Çiçek'in hayatını ve mesleğini ele aldı.
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi çerçevesinde belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu çerçevede İznik'e bağlı Derbent Mahallesi'nde yarım asır önce son bulan dokumacılığın İznik Belediyesi'nin girişimleriyle yeniden hayata geçmesiyle dokumacılık tekrar başladı.
1962 yılında İznik'e bağlı Derbent Mahallesinde dünyaya gelen Hasibe Çiçek çocukluk yaşlarında annesinin yanında dokumacılığa başlar. Selanik göçmeni olan Derbentliler o yıllarda ne ihtiyaçları varsa dokumadan kendileri dokuyarak yaparlar. Yarım asır önce son bulan dokumacılık bugün Derbent'te tekrar başladı.
Derbent Dokumaları'nın tekrar canlanmasının hayali olduğunu dile getiren Hasibe Çiçek, "Çocukluk ve gençlik yıllarımıza yaptığımız dokumacılığın son bulması bizleri çok üzmüştü. Bu işi canlandırmak hayalimizde hep vardı. Bu hayalimizin hayata geçmesine bize en büyük destek belediyemizden geldi. Bugün kadınlarımız burada dokuduğu ürünlerle ailelerine gelir olarak destek sağlıyor. Derbent Dokuma Atölyemizin kurulmasında emeği geçen Başta Belediye Başkanımız Kağan Mehmet Usta'ya, S.S. İznik Kadın Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeliha Peşte'ye, Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim Ve Tasarım Merkezi Sorumlusu Mehmet Ünal'a ve tanıtımızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

BURSA
Osmangazili muhtarlar mazbatalarını aldı
Osmangazili muhtarlar, mazbatalarını Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve Osmangazi Kaymakam...
DÜNYA
Gazze'de can kaybı 33 bin 797'ye yükseldi
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayı...
BURSA
Otomobilin çarptığı yaşlı adam yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı adam otomobilin çarpması sonucu y...
BURSA
Başkan Bozbey: "5 yıl içerisinde alt yapısını tamamlamadığımız bölge kalmayacak"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel ...
BURSA
Bursa'da otomobilin çarptığı bisikletli kız yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir otomobil, bisikletli genç kıza çarptı. Sağlık ekiplerince hastaney...
BURSA
Bursa'da çalıntı motosiklet ile başka bir motosiklet çalan hırsız yakalandı
Bursa'nın Karacabey ilçesinin Eskisarıbey Mahallesi'nde bayramın ikinci günü yaşanan motosiklet h...