E-Devlet, SGK önlerindeki EYT kuyruğunu azalttı

EYT düzenlemesinden faydalanarak emekli olmak isteyen vatandaşlar işlemlerini 'e-Devlet' üzerinden gerçekleştirince, SGK önündeki kuyruklar da azaldı.

EKONOMİ, 08 Mart 2023 Çarşamba, 12:16
E-Devlet, SGK önlerindeki EYT kuyruğunu azalttı

3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde başvuru süreci başladı

EYT düzenlemesinden faydalanarak emekli olmak isteyen vatandaşlar, işlemlerini hem 'e-Devlet' üzerinden hem de SGK müdürlüklerinden gerçekleştirebiliyor. Bu çerçevede söz konusu düzenlemeden faydalanmak isteyen birçok vatandaşın elektronik ortamı kullanarak başvuru yapması, SGK önlerindeki kuyrukları da azalttı.

Düzenlemeden faydalanması beklenen 2 milyondan fazla EYT'li olabileceği belirtiliyor. Dolayısıyla Mersin'de düzenlemeden faydalanacak kişilerin, bu sayının çok daha üzerinde olması bekleniyor. İlk 3 günde binlerce başvurunun yapıldığı SGK İl Müdürlüklerinde başvuruların yüzde 70'i 'e-Devlet' üzerinden yapıldı.

Bu durumun, insanların pandemi sürecinde bütün iş ve işlemlerini elektronik ortamda yapma alışkanlığı kazanmış olmasından kaynaklandığı bildirildi. Birkaç ay önce de borçlanma taleplerini kurum önünde sıra beklemeden 'e-Devlet' üzerinden gerçekleştiren vatandaşların, bu kolaylığın farkına varmış olmaları da bir başka etken oldu.

Öte yandan, başvuruların 'e-Devlet' üzerinden yapılması, SGK personelinin de zamandan tasarruf etmesini sağlıyor. Böylelikle emeklilik işlemleri daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Düzenlemeden faydalanmak isteyenler, 'e-Devlet' üzerinden kurumlar menüsüne girerek 'Çalışma Bakanlığı' seçeneğini seçip, Sosyal Güvenlik Kurumundaki arama motorundan 'emeklilik talebi veya tahsis talebi' yazarak çıkan ekrandan başvurularını elektronik ortamda yapabiliyor.


Diğer yandan, vatandaşların başvuru için acele etmesine gerek olmadığı da ifade edilirken, 4 Mart'ta yapılan başvuru ile 30 Mart'ta yapılan başvuru arasında hiçbir fark olmadığı, yasanın 'müracaat tarihini takip eden ay başından itibaren maaş bağlanır' dediği hatırlatıldı. Ayrıca, emekli olmak isteyen çalışanların, SGK'dan 'emekli olabilir' yazısını almak zorunda olmadığı da belirtildi.

GÜNDEM
Kene vakalarında artış yaşanıyor!
Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor. Birçok ilde ...
BURSA
Bursa'da suç örgütüne yapılan operasyonda 3 kişi tutuklandı
Bursa'da suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda yakalanan 5 şüpheliden 3'ü tutuklandı.
EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatları
Dolar 32,5850 liradan, euro ise 34,8980 liradan güne başladı.
BURSA
Bursa'da rögara düşen köpek böyle kurtarıldı
Bursa'da rögar giderinden ses geldiğini duyan vatandaş, içeride mahsur kalan köpeği çekerek kurta...
SPOR
Trendyol Süper Lig'de 34. hafta yarın başlayacak
Trendyol Süper Lig'in 34. haftası yarın oynanacak Adana Demirspor-Galatasaray maçıyla başlayacak....
BURSA
Yeşilova Holding, KalDer üyesi şirketlerin temsilcilerini ağırladı
Yeşilova Holding tarafından gerçekleştirilen "EFQM Mükemmellik Yolculuğu Paydaş Ziyareti" etkinli...