Uyusun da büyüsün...

Sinem Denge 18 Şubat 2022 Cuma, 12:33

Uyku eğitimi için belirli bir yaştan söz etmek doğru değildir; ancak bebeklerde, alışkanlıkların büyüdükçe kemikleştiği düşünülecek olursa, uyku sorunu yaşayan ailelerin, bu sorunları erken dönemde çözmesi faydalı olacaktır. Birçok bebek artık 4 aylık olduğunda, uykuları düzene girmeye başlar; bu dönemde bebekler, gündüzleri daha uzun uyuyup, gece uykularını da sağlamlaştırır. Dolayısıyla uyku eğitimine başlama yaşı olarak, erken doğum söz konusu değilse, 5. Aydan itibaren diyebilirim. Ancak anne ve babalar, bebeklerine doğru uyku alışkanlıklarını, bebeklerinin doğumundan itibaren kazandırabilirlerse uyku eğitimine ihtiyaç kalmadan sağlıklı bir uyku düzeni oluşturabileceklerdir.

Bebek ve çocuk gelişiminde uyku, beslenme kadar önemli bir yere sahiptir. Özellikle de; 0-3 yaş döneminde, beyin gelişiminin %80'i sağlanmakta ve bu gelişimin büyük bir kısmı uyku sırasında olmaktadır. Aynı zamanda, uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu; bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve hipofiz bezinin daha fazla büyüme hormonu salgılamasını sağlar. Bu nedenle, bebekler için "uyusun da büyüsün" denilmektedir. İyi uyuyan bebek, aynı zamanda iyi beslenir, buna bağlı olarak da sağlıklı bir büyüme süreci geçirir. 

Uyku konusu, bu kadar önem taşımasının yanı sıra birçok ebeveynin en büyük sorunudur. 5 yaş altındaki çocukların, % 70'inde uyku sorunu yaşandığı tespit edilmiştir. Uyku sorunları, birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Ama temel sorunun bebeklerin sağlıklı bir uyku düzenlerinin olmamasından kaynaklandığını söyleyebilirim. Özellikle yenidoğan döneminden itibaren başlayarak bebeğiniz için aşağıda belirtilen temel noktalar ışığında, ona bir uyku düzeni sağlarsanız, bebeğinizin hem fiziksel ve hem de zihinsel olarak daha da sağlıklı bir gelişim içinde olacağını görebilirsiniz.