Zor günlerin şahidi çocuklarımız

Sinem Denge 29 Mart 2022 Salı, 17:29

Ülkemiz bildiğiniz üzere  bugünlerde çok zor durumlardan  geçiyor ... Buna en yakın şahit çocuklar ... çünkü sizi izliyorlar...
Tek başına yada ailesi ile birlikte travmatik durum yaşamak ; çocuğun bu beklenmedik ve acı veren olayı nasıl algılayacağı, nasıl yorumlayacağı ve nasıl bir tepki oluşturacağı, çok büyük ölçüde çevresindeki yetişkinlere, özellikle de anne-babaya bağlıdır.

Yaşadığı olay, çocuğun büyük bir ihtimalle ilk kez karşılaştığı bir durumdur ve bu durumla ilgili herhangi bir davranış kalıbı oluşturmamıştır. Bu nedenle çocuğun ilk yapacağı şey, anne ve babasını izlemek olacaktır.
 Bu durumda Çocuklarımıza Nasıl davranmalıyız ; 

Çocuğa yaşanan olayla ilgili olarak, yaşına uygun olmak kaydıyla, olabildiğince ayrıntılı bilgi verilmelidir.
Çocuğu dinlemek ve konuşması için cesaretlendirmek önemlidir. Ailenin diğer bireyleri tarafından dinlenmek, duygu ve düşüncelerinin kabul gördüğünü duymak çocuğu rahatlatır. 

Sadece sözcüklerle değil, davranışlarla da çocuğa güven vermek önemlidir. "Hepimiz birlikteyiz ve bize hiçbir şey olmadı" mesajı, çocuğa duygusal güvenlik hissi verecektir.
Gün içinde çocukla daha çok vakit geçirip onunla oynamak, resim yapmasına fırsat vermek çocuğun gece daha güvende hissetmesine yardım edecektir.

Anne-babanın çocuğa onu sevdiğini ve desteklediğini sıklıkla söylemesi önemlidir. Bu günlerin geçici olduğunu ve işlerin en kısa zamanda yoluna girmesi için çalışıldığını bilmek çocuğa güven verecektir.

Travmatik olaylar karşısında ebeveynler bazen -kendileri de korkmuş oldukları için- çocuklarını rahatlatıp yatıştıracak gücü kendilerinde bulamayabilirler. Bu gibi durumlarda çocuktan duyguları saklamaya çalışmak yerine paylaşmak, çocuğun da kendi hislerini rahatça paylaşması için fırsat sunar. 

Bugünler geçecek sevgili dostlarım  ve ülkemiz yine o güzel yemyeşil haline yeniden döneceğine canı gönülden inanıyorum . Çünkü bizim milletimiz öyle bir millet ki taşı sıksa suyunu çıkarır . 
Çocuklarınıza  ve sevdiklerinize sarılın.  inşa edeceğimiz gelecek bizim ...